Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Nederland nog niet klaar voor de wolf

Er doen al jarenlang de wildste geruchten de ronde over de wolven. Ze zouden verschillende keren bij de grens gesignaleerd zijn en binnenkort ons land binnenkomen. Mocht het ooit zover komen, is Nederland dan wel voorbereid op zo’n wolveninvasie? Volgens Berry Teunissen, beheerder bij Natuurmonumenten in Winterswijk niet ‘een plan van aanpak is hard nodig’.

23 maart 2011
Er doen al jarenlang de wildste geruchten de ronde over de wolven. Ze zouden verschillende keren bij de grens gesignaleerd zijn en binnenkort ons land binnenkomen. Mocht het ooit zover komen, is Nederland dan wel voorbereid op zo’n wolveninvasie? Volgens Berry Teunissen, beheerder bij Natuurmonumenten in Winterswijk, niet. ‘Een plan van aanpak is hard nodig’.
Wanneer kunnen we de wolven verwachten?
‘Al een aantal jaren bewegen enkele roedels wolven zich dichtbij de Nederlandse grens. Het is een kwestie van tijd voordat ze komen. Onlangs is er nog een pootafdruk gevonden hier in de Achterhoek, maar die kan net zo goed van een hond zijn natuurlijk. Het zal heel bijzonder zijn wanneer er hier weer wolven rondlopen. Sinds het einde van de negentiende eeuw is dat niet meer gebeurd’.

Moeten we ons druk maken?
‘Een plan van aanpak is hard nodig, voordat de wolf echt bij ons op de stoep staat. De komende tijd gaan verschillende partijen, zoals overheid, boeren, jagers en natuurbeheerders met elkaar rond de tafel om te praten. We hebben toch te maken met wilde dieren’.

Hoe kunnen we ons hier goed voorbereiden op de wolven?
‘Er zal ieder geval een duidelijke voorlichting moeten komen, zodat iedereen hier weet waar hij aan toe is. Er is nog te weinig over het dier bekend. Ik denk trouwens dat velen blij zullen zijn als ze een wolf te zien krijgen, want dat gebeurt niet zo vaak’.

Maar lopen we als mens geen gevaar?
‘Wolven zijn erg schuw en zullen mensen niet zo gauw iets aandoen. En zolang ze voldoende natuurlijke prooidieren hebben, zoals reeën, zullen ze zich ook niet snel tegoed doen aan bijvoorbeeld schapen of koeien. We moeten wel uitkijken met het voeren van wolven, dan ontstaan er problemen. Ze denken dan dat er bij mensen altijd wel voedsel te halen is en laten ons dan niet meer met rust. Wie trouwens problemen met wolven heeft ondervonden, kan voor een schadevergoeding aankloppen bij het Faunafonds’.

Wat heeft de wolf in Nederland te zoeken?
‘Genoeg. Ze kunnen dagelijks wel zo'n vijfhonderd tot duizend kilometer afleggen en kunnen zo de grens oversteken. Vergeet ook niet dat de wolf oorspronkelijk bij het Nederlandse ecosysteem hoort. In het begin zullen we waarschijnlijk te maken krijgen met jonge zwervende dieren, die zich net van hun roedel hebben losgemaakt. Mogelijk beginnen ze een eigen roedel, maar het kan ook zo zijn dat ze uiteindelijk naar verloop van tijd weer verdwijnen. Met de Achterhoek, de Veluwe en de Oostvaardersplassen, waar veel ganzen en reeën leven, heeft Nederland in ieder geval hele aantrekkelijke leefgebieden voor wolven’.

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul
Ben benieuwd hoe de wolf straks in de praktijk ontvangen zal worden. De vos wordt door jagers en veel boeren en buitenlui al als ongewenst de dood in gejaagd, zal de wolf hetzelfde lot ondergaan?
Marcel Vosestein
Als een nog grotere concurrent van de jager zal de wolf met nog meer kogels worden begroet. De nog immer voortdurende vervolging van roofvogels zegt al genoeg.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
Als je denkt dat er voor wolven in dit dichtbevolkte land, met zijn bossen die voornamenlijk voor gezinsrecreatie worden gebruikt, plaats is, dan heb je de goed wies kapot.
Broadcaster / gemeenteambtenaar
"Veel mensen zullen blij zijn een wolf te zien" zegt Berry Teunissen. Ik denk eerder dat veel mensen zich het leplazerus zullen schrikken. Als mensen zonodig wolven willen zien kunnen ze terecht in Burgers Zoo in Arnhem. Daar zitten ze veilig achter gaas.
Peter / sr. adviseur
Wat mij betreft zijn zij welkom. Ze zijn schuw en zullen de mens zoveel mogelijk vermijden, en inderdaad, vooral niet voeren als je ze toevallig ziet. Van rechtswege zijn zij beschermd. Ik lees geen verhalen dat er in het buitenland voortdurend slachtoffers vallen. Elkaar vooral niet gek maken. Jammer voor de jagers als zij hun hobby niet kunnen uitoefenen. Natuurlijke regulatie heeft mijn voorkeur. Voor echte informatie: zie www.wolveninnederland.nl.
Gerrit / waarnemer te velde
"Er doen al jarenlang de wildste geruchten de ronde over de wolven", deelt Berry Teunissen ons opgewekt mee.
En hij voegt er zelf nog maar een aan toe.
"Ze kunnen dagelijks wel zo’n duizend kilometer afleggen", dat is een gemiddelde snelheid van 42 km/h dat dan gedurende een héél etmaal non-stop moet worden volgehouden, de wolf mag dan niet afremmen, laat staan even stoppen, om iets te eten, te drinken, tegen een boom staan. Ik denk wel dat de gemiddelde wolf een veel betere hardloper is dan ik (dat is ook niet zo moeilijk), maar dagmarsen van duizend kilometer? daar heb ik erge twijfels bij.
Rampant / trl
Wolven in Nederland, bijna te mooi om waar te zijn..
H.A.Decker / adviseur.
Als wolven inderdaad 500 tot 1000 km per dag kunnen afleggen (wat ik betwijfel) dan verbaast het mij dat er op dit moment geen "dagjes wolven" uit Duitsland of Frankrijk worden gesignaleerd. Stoppen ze echt bij de grens. Zijn het geen EU-wolven??
Wellicht denken ze dat Roodkapje hier woont. Hebben ze nog gelijk ook.
Stem op de derenpartij voor nog meer lol.
johan
Ik zie het niet zo snel gebeuren, dat er wolven in Nederland zullen komen. Hoogstens wat zwervers. De bossen zijn hier te versnipperd voor. Maar ik denk, dat onze zuiderburen (België, Luxemburg) daar wel meer mee te maken kunnen krijgen. Geef niets! Gaan we die wolven toch daar bezoeken.
Martin / ambtenaar (ook niet uit Alphen a/d Rijn)
Het klinkt allemaal mooi en romantisch, maar zodra het eerste schaap door een wolf wordt doodgebeten zal dat het begin zijn van een onmiddellijke klopjacht. De jagers zullen al staan te trappelen. Al het wild dat enig overlast veroorzaakt voor de mens ondergaat nu al datzelfde lot.
P.C. Groen / milieuinspecteur
Zolang de ecologische hoofdstructuur (Bleeker) niet is gerealiseerd heeft het dier hier niets te zoeken. Wel fabelachtig is dat het dier tot duizend kilometer per dag kan afleggen. Zelfs als het beest niet slaapt moet het + 40 km per uur lopen.
Stefan Pasma / adviseur
Nederland vindt de bescherming van tijgers, olifanten en walvissen erg belangrijk.
Nederland zal dan ook meer ruimte in eigen land moeten maken voor de natuur (en dus ook voor de terugkerende wolf).
Advertentie