of 62812 LinkedIn

Nederland in de ban van een berg

Een twee kilometer hoge berg in Flevoland. Om te wielrennen, wintersporten en CO2 in op te slaan. Het plan roept scepsis op, maar ontwikkelt zich ook serieus.
35 reacties
Een twee kilometer hoge berg op het platte Flevoland. Om te wielrennen, wintersporten en CO2 in op te slaan. Het futuristische plan roept scepsis op, maar ontwikkelt zich ook razendsnel en serieus.

Warm onthaal
De provincie Flevoland en de gemeente Noordoostpolder roepen voor de zekerheid toch maar dat ze de initiatiefnemers warm zullen onthalen zodra ze zich melden met een concreet plan. Ook Almere popelt om mee te doen.

Meer dan vijftig geïnteresseerden
Het begon drie weken geleden met een column van oud-wielrenner Thijs Zonneveld op nu.nl over zijn droom om in Nederland een berg te bouwen. In korte tijd meldden zich grote ingenieursbureaus, architecten, onderzoekers, sportbonden en andere geïnteresseerde deskundigen. Gisteren kwamen ze – meer dan vijftig in totaal - in Utrecht bij elkaar voor een brainstormsessie.

Almere
Vanuit Almere was de Economic Development Board Almere erbij, de club die namens het openbaar bestuur, onderwijs en ondernemers werkt aan de expansie van Almere. In Almere Vandaag meldt een woordvoerder dat de board wil mee zoeken naar potentiële investeerders, als de berg in Flevoland wordt neergezet.

Win-winsituatie
Wat initiatiefnemer Zonneveld betreft ligt dat voor de hand. ‘Er is ruimte, het is centraal gelegen en Flevoland is zelf ook een kunstmatige creatie. Het kan een win-winsituatie opleveren, want Flevoland wil de vergrijzing tegengaan en toerisme en werkgelegenheid stimuleren.’ Hij hoopt dat de uitwisseling tijdens de brainstorm binnen een maand leidt tot een conceptplan. Daarmee kan hij aan investeerders, grondeigenaren, gemeenten en provincies laten zien wat er technisch en financieel nodig is voor de berg.

Twintig vierkante kilometer
Een eerste inschatting schommelt tussen de tien en twintig vierkante kilometer grondoppervlak. Wethouder Willy Schutte van Noordoostpolder slaat terplekke aan het rekenen om te kijken of ze dat kwijt kunnen in zijn gemeente. ‘Dat zal nog niet meevallen. Als je ziet hoeveel weerstand een attractiepark van driehonderd hectare al oproept. En dan wil je nu het tienvoudige gaan neerleggen?’ Hij twijfelt in dit stadium nog aan de realiteitszin van het plan, maar meldt wel dat zijn gemeente ‘positief tegenover elk initiatief staat’ en de plannenmakers zeker ‘een luisterend oor’ zal bieden.

Ruimte voor oplossingen
Op het provinciehuis in Flevoland laat het college van Gedeputeerde Staten na kort beraad weten voor een eventueel verzoek open te staan. ‘Wij zijn altijd in voor innovatieve plannen. Onze slogan is niet voor niks “Ruimte voor oplossingen”. Maar dan moet je wel weten hoeveel ruimte er nodig is. We zijn nieuwsgierig naar de plannen en wachten af of er iets concreets uit die brainstorm komt.’

Inmiddels is er ook een website in het leven geroepen om de ontwikkelingen rondom de berg te volgen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door j.kaper (Gepensioneerd hoofd produktie) op
Ik woon naast de Amerongse berg. Deze berg is 65 meter hoog, als je ziet hoeveel fietsers, wielrenners en wandelaars dit aantrekt. Als je in de polder een berg van een paar honderd meter zou bouwen, lijkt dit mij O wel uitvoerbaar en een enorme publiekstrekker. Een berg van enige honderden meter ziet er in het vlakke land ook al enorm uit. Ook goed voor gewone wandelaars.
Door m. abbink op
Ik vind het niet kunnen,. je verpest er het hele milieu mee en je kan net zo goed naar limburg gaan.
Door Michiel Jonker op
@Jan • exacteling • 06.09.11 21:59
Rome was ook niet in één dag gebouwd. Je moet niet zo negatief doen. Niet steeds wegduiken voor je verantwoordelijkheid. Gewoon een beetje lef en de handen uit de mouwen.
Door Jan (exacteling) op
Effe nuchter rekenen: Je hebt in de ordegrootte van 50 miljard ton materiaal nodig voor een massieve berg van 2 km hoogte met een bruikbare helling. Dat betekent dat je gedurende bijv. 3 jaar ongeveer 500 ton materiaal per seconde moet aanvoeren. Noem mij een techniek waarmee dat kan.... Conclusie: onmogelijk!
Door hille (zwakzinnigenbegeleider) op
Hahahaha
Hahahahaha
Hahahahahaha
Hahahahahahaha
Hahahahahahahaha
Door Hans (realist) op
Misschien is het een idee als ze in Almere eerst dat kasteel afbouwen...
Dat staat al jaren als een soort holle, rotte kies langs de A6 te wachten op iemand die er iets mee kan...
Door Henk (bergbeklimmer) op
Verhuist de 01 april-mop naar 01 september ?
Maar goed, voor het geval e.e.a. wel serieus is, ik heb inmiddels een emmertje zand als bijdrage gereserveerd.
Door Theodosius (ex-keizer) op
@Michiel Jonker • 31.08.11 17:06@Rampant


Ik zou jullie niet binnenlaten, als ik mij was...
Door H. Wiersma (gepens.) op
Skiërs en wielrenners zijn gauw uitgekeken op 1 bergje van 2 km. Snel ophouden met dit zoort onzinnige en ruimte verslindende projecten. Dat er überhaupt gemeenten en provincies zijn die serieus over dit soort luchtkastelen gaan praten.
Door Michiel Jonker op
@Rampant

Ja! Het Romeinse rijk is dus ten onder gegaan aan ons. Ik herinner me nog die veldslag waarbij jij en ik samen zo'n twintig legionairs een kopje kleiner maakten. Jij was toen al een "berserque rampant", en ik had net een eerste concept-versie opgesteld van "Haban olla vogala...", waarmee ik een paar honderd jaar later de grondlegger zou worden van de Nederlandse taal.

Misschien moeten we de Italianen vragen om nog een derde keer hiernaartoe te komen, dit keer niet met ijs en pizza's, maar toch weer met het Romeinse rijk. Het kan immers nog, zolang ze niet uit de EU zijn gegooid.

En als ze dan meteen ook één van hun grote bergen meenemen, bijvoorbeeld een Apennijn, dan is dat ook weer geregeld.

Alleen de IND zal wel weer moeilijk doen omdat zo'n berg niet kan aantonen wanneer hij geboren is.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners