of 59329 LinkedIn

Natuurtop moet tot gezamenlijke visie leiden

Tekening van natuurgebied De Marker Wadden
Tekening van natuurgebied De Marker Wadden
3 reacties

In juni komt er een 'Natuurtop' met maatschappelijke (natuur)organisaties, het bedrijfsleven, provincies en andere overheden. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken organiseert de top. Dat heeft ze zaterdag in een brief aan de Tweede laten weten.

Slim benutten van natuur
Dijksma vindt dat het tijd is om met een gezamenlijke visie op natuur te komen. ,,Ik ben ervan overtuigd dat we met meer mensen moeten samenwerken. Natuurbeleid is meer dan alleen beschermen. Het gaat ook om het slim benutten van natuur door het te combineren met doelen op het gebied van gezondheid, veiligheid en economie.''

Economische belangen
Begin volgend jaar moet een nieuwe natuurvisie klaar zijn. De Natuurtop vormt daarvoor de basis. Het nieuwe natuurbeleid bouwt voort op wat er al is, laat de staatssecretaris weten. ,,Ik denk dat er nog veel winst is te halen uit de slimme combinatie van natuur en andere economische belangen'', schrijft Dijksma.

Marker Wadden
Als voorbeeld van een nieuwe manier van samenwerken tussen verschillende partijen noemt de staatssecretaris de Marker Wadden in het Markermeer. De ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu investeren elk 15 miljoen euro in de aanleg van de de natuureilanden, maakten zij in januari bekend. Natuurmonumenten voert het project uit en kreeg daarvoor vorig jaar al 15 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. De natuureilanden worden gemaakt van slib uit het meer.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Robert Jan Jonker op
Het lijkt me in dit kader van belang dat het Rijkn eerdere toezeggingen aan de provinciale landsachappen over het toekomstig beheer van bijvoorbeeld de natryyrgebieden die in het kader van ruimte voor de rivier worden gerealiseerd nakomt. Onder Bleker zijn deze toezeggingen doorgehaald, waardoor geïnvestereerd wordt in natuurontwikkeling zonder de garantie op passend beheer na realisatie. Terwijl juist het rivierengebied de kans biedt op een grootschalige natuurontwikkeling in combinatie met recreatiemogelijkheden voor de regio. Er dreigt nu versnippering van beheer; een gemiste kans.
Door Karel van Klaveren op
De natuurambtenaren krijgen onder Dijksma weer alle kansen om hun hobbies te bedrijven.
Terwijl Bleker ze nu juist de plaats had gegeven die hen past: Dienstverleners aan de samenleving
Door Lazzaro op
vaag gezwets, wat wil je met Pvda, ze roepen groen maar poepen bruin.