Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Natuurorganisaties komen met plan 'echte natuurwet'

De grote natuurorganisaties in Nederland hebben een gezamenlijk natuurplan opgesteld om de Ecologische Hoofd Structuur nieuw leven in te blazen.

14 mei 2012

Ruim 40 organisaties op het gebied van natuur, landschap en dierenwelzijn willen dat er een echte natuurwet komt nu het kabinet-Rutte is gevallen. Met het oog op de verkiezingen presenteren ze maandag in Den Haag een tienpuntenplan voor nieuw natuurbeleid waarbij het in ere herstellen van de groene verbindingen in de Ecologische Hoofdstructuur een van de speerpunten is.

Levensbelang
Planten en dieren in de Nederlandse natuurgebieden moeten zich kunnen verspreiden, stellen ze. Het met elkaar verbinden van de natuurgebieden is daarom van levensbelang. Ze zien hun kans schoon nu met het Lenteakkoord tussen VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks een deel van de aangekondigde bezuinigingen (600 miljoen euro) die staatssecretaris Henk Bleker voor ogen had, is teruggedraaid.

Geld nodig
De Nederlandse natuur kent veel plant- en diersoorten die van nationale en internationale betekenis zijn. Wat wordt bedreigd, moet worden beschermd, aldus de organisaties, die wijzen op het belang van groen en natuur voor het welzijn van de mens. Omdat twee derde van de Nederlandse natuur er volgens hen slecht aan toe is, is ook voldoende geld nodig voor herstel.

Ondertekenaars
Onder de ondertekenaars zijn organisaties als Natuurmonumenten, Vogelbescherming, Milieudefensie, Waddenvereniging, Wereld Natuur Fonds en Natuur en Milieu.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kritikus / Geen Hagenees
Oude wijn in nieuwe zakken?



Alles waarom de natuurorganisaties nu om vragen, is al in wetgeving vastgelegd.



Het enige nieuwe is dat er nu 'maar' 400 miljoen moet worden bezuinigd i.p.v. 600 miljoen. Laar ze dan aangeven waaraan ze die 'extra' 200 miljoen willen besteden.
Advertentie