of 59244 LinkedIn

Natuurgraven blijken ramp voor oude bosbodem

Oude bossen die in 1850 al op een landkaart stonden, kunnen natuurbegraven niet aan. Het delven van een graf van meer dan een meter diep zorgt voor grote schade aan het bodemleven. De sporen daarvan zullen eeuwenlang zichtbaar zijn, als de bodem zich al ooit herstelt.

Oude bossen die in 1850 al op een landkaart stonden, kunnen natuurbegraven niet aan. Het delven van een graf van meer dan een meter diep zorgt voor grote schade aan het bodemleven. De sporen daarvan zullen eeuwenlang zichtbaar zijn, als de bodem zich al ooit herstelt.

Natuurgraven erg populair 

Dat stellen Wageningse milieu-onderzoekers en ecologen op basis van onderzoek dat zij voor de provincie Gelderland hebben gedaan. Natuurbegraven is de laatste tien jaar erg populair geworden in Nederland. Op zo'n dodenakker in een natuurgebied worden overledenen in een biologisch afbreekbare urn of kist begraven. Omdat het gebied natuurlijk moet blijven, krijgt het graf geen gedenktekens.

 

Effect was onbekend

Natuurbegraafplaatsen duiken in het hele land op, maar Gelderland met de vele bossen krijgt volgens de provincie veruit de meeste aanvragen. Over het effect van zulke rustplaatsen op de natuur was echter nog niet veel bekend. Volgens de onderzoekers moet de provincie oude en onverstoorde grondlagen beschermen, omdat die zeldzaam zijn in Nederland. Gelderland zal daarom natuurbegraven in delen van de Achterhoek, het Montferland en het Rijk van Nijmegen gaan verbieden. Voor delen van de Veluwe gold al een verbod, net als voor beschermde natuur en grondwaterwingebieden.

 

Nieuwe natuur

Beheerders van begraafplaatsen moeten ook nieuwe natuur realiseren voor elke hectare die ze inrichten voor natuurgraven. Voor aantasting van de bodem door vullingen uit gebitten of door medicijnresten in lichamen hoeven natuurbeheerders niet bang te zijn, denken de onderzoekers. Op zeven begraafplaatsen is gezocht naar resten van vijftien soorten veelgebruikte medicijnen en amalgaam uit vullingen. Alleen als er heel veel graven van heel veel gebruikers bij elkaar zouden liggen, zouden de resten het grondwater kunnen beïnvloeden. Maar een kenmerk van een natuurbegraafplaats is juist dat er rond elk graf heel veel ruimte is. (ANP) 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bor (sociaal criticaster) op
Ter aanvulling van Broadcaster, kunnen deze doden als
"scheef" gestorvenen worden gezien en 9% boven inflatie extra betalen op hun begrafeniskosten. Dan kunnen we wellicht met graf recht gaan speculeren net zo als met de huurmarkt.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Begraven is slecht voor de bodem, cremeren zorgt voor fijnstof in de lucht en een zeemansgraf verstoort het onderwaterleven. Ik zou een boete zetten op dood gaan.
Door A.P.H. Stuyling de Lange (ontwikkelaar natuurbegraafplaats) op
Enigszins verwarrende berichtgeving in dit artikel. De indruk wordt gewekt dat natuurbegraven per definitie schadelijk is voor de natuur. Dit is echter geenszins het geval. Wat geldt voor oude bosbodems geldt namelijk niet voor andere natuurvormen zoals productiebos. Zie het onderzoek van dezelfde onderzoekers in: https://www.rd.nl/vandaag/binnenland/natuurgraf- …
Door Heuvelmans op
Duidelijk verhaal. Gelijk stoppen met die gekkigheid om doden her en der in de natuur te begraven. Er zijn niet voor niks kerkhoven ingericht in iedere stad en dorp.
Door Rolf Oldejans (beleidsadviseur) op
Deze kop trekt veel lezers en roept beelden op, maar als je de tekst eronder leest, is de strekking van het artikel geheel anders. Heeft de kop als doel om mensen op te roepen om tegen natuurbegraafplaatsen te zijn? Ik vind dit erg tendentieus, zeker in tijden waarin fake news in de aandacht staat.