Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Natuur wettelijk beschermen tegen dumpingen'

De overheid moet efficiënter optreden tegen het dumpen van chemisch afval. Dat vinden natuurorganisaties, zo heeft een woordvoerder van Natuurmonumenten zondag laten weten.

12 januari 2014

Natuurorganisaties willen dat de overheid efficiënter optreedt tegen het dumpen van chemisch afval, zoals dit weekend bij Lelystad en Venlo gebeurde. 

Natuurvandalisme Vijftig 'groene' organisaties benadrukken maandag tijdens een symposium over een nieuwe natuurwet onder meer het belang van het optreden tegen natuurvandalisme zoals het dumpen van (drugs)afval.


Zorgplicht

Dat liet een woordvoerder van Natuurmonumenten zondag weten. De organisaties willen dat overheden wettelijk worden verplicht om toezicht en handhaving te garanderen: voor alle wilde dieren, planten en hun leefomgeving zou daarom een wettelijke basisbescherming en zorgplicht moeten gelden.

Drugslaboratorium

In het buitengebied van Lelystad werden zondagochtend ongeveer 20 vaten met waarschijnlijk afval uit een drugslaboratorium gevonden. Dat meldde de politie zondag. Sommige vaten zijn open en er komt rook uit. De vaten hebben verschillende kleuren en maten.

Bodemonderzoek

De vaten liggen aan de Knardijk, in het talud. Ze zijn van de dijk bij de sluis afgerold. Het Waterschap Zuiderzeeland, de eigenaar van het terrein, laat het afval door een gespecialiseerd bedrijf afvoeren. liet een woordvoerder weten. Bodemonderzoek moet vervolgens uitwijzen of er chemicaliën in de grond terecht zijn gekomen en of de dijk dus gesaneerd moet worden. ,,Een aantal vaten is open en omgevallen, maar er is niets in het water gekomen'', zei de woordvoerder.

Chemisch afval

Zaterdag werden op vier plaatsen in de omgeving van Venlo ook vaten met duizenden liters chemisch afval gevonden. Het gaat waarschijnlijk ook in dat geval om afval afkomstig van de productie van synthetische drugs.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Eppo Burger
Die natuurorganisaties betalen geen WOZ, maar staan vooraan wanneer de overheid geld moet uitgeven. Dumpen is op dit moment al verboden en er wordt nu ook al handhaving gepleegd. Ook van grootgrondbezitters mag je verwachten dat ze zelf hun bezit een beetje in de gaten houden.
lokale gemeenteboy
Het gemakt waarmee weer eens naar de overheid wordt gekeken om dit probleem aan te pakken. En een wet(telijke verplichting) is weer de oplossing.



Zo simpel is het niet. We hebben in NL. zelfs niet genoeg geld over om grote bedrijven als Odfjell van adequate toezicht en handhaving te voorzien.



Wordt wakker ! Ga eens een week werken bij een lokale overheid, beste natuurorganisaties.



Lady
Het is natuurlijk wel weer het zoveelste teken aan de wand: kennelijk valt het steeds meer op dat de overheid zijn prioriteiten elders legt, wetten of geen wetten. Een financiële crisis heeft dat helaas tot gevolg. Nu maar hopen dat als het beter gaat met de economie en er weer meer aandacht komt voor de natuur en het milieu, het niet veel duurder zal blijken om de rotzooi weer op te ruimen dan om die nu tegen te gaan.
Herman
Die professionele natuurorganisaties kunnen toch zelf toezicht houden op de natuurterreinen? Vaak hebben ze personeel met een BOA-status. Waarom dan toch dan steeds weer naar de overheid gekeken ? Ze danken sowieso hun bestaansrecht aan de subsidies. Laat ze daar dan ook eens wat voor terugdoen !
John / Adm. medewerker
Och ja, maar weer een wet erbij. Waarom niet?

Over de uitvoering ervan zullen we het maar niet hebben, daar is namelijk geen geld voor.

Het wordt eens tijd, dat "men" eens ophoudt met steeds oplossingen van de overheid te vragen. Waar is het eigen initiatief gebleven, de sociale controle? Zie je een busje in de avond op een stille weg richting bos of hei, neem dan het kenteken op met datum en tijd en bel eventueel met politie of meld het aan MMA. Wij hebben zelf ook een verantwoordelijkheid, niet alleen de staat.
Advertentie