Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Nadruk op woningen verdrijft maakindustrie uit de stad

Door de nadruk te leggen op bestrijding van het woningtekort, komt in steeds meer steden de maakindustrie in de knel. Terwijl die juist een belangrijke motor is voor regionale banengroei. Kennis- en netwerkorganisatie Platform31 start daarom met gemeenten een onderzoek hoe bedrijven beter kunnen worden gefaciliteerd.

01 mei 2018
flex-kantoor.jpg

Door de nadruk te leggen op bestrijding van het woningtekort, komt in steeds meer steden de maakindustrie in de knel. Terwijl die juist een belangrijke motor is voor regionale banengroei. Kennis- en netwerkorganisatie Platform31 start daarom met gemeenten een onderzoek hoe bedrijven beter kunnen worden gefaciliteerd. 

Recordhoeveelheid nieuwe bedrijfsruimte

Uit het onderzoek Nederland compleet van vastgoedexpert Cushman & Wakefield bleek dat vorig jaar een recordhoeveelheid van 4,5 miljoen vierkante meter bedrijfsruimte in gebruik is genomen. Verdere groei lijkt nu stuk te lopen op beschikbare locaties. De leegstand aan bedrijfsruimte daalde vorig jaar met bijna een vijfde tot 2,8 procent. Op het platteland zijn volgens de onderzoekers nog genoeg bedrijfslocaties beschikbaar, maar in de steden ontstaan tekorten.


Schone bedrijven
Platform31 constateert dat vooral de ‘nieuwe maakindustrie’ het in de steden daardoor moeilijk heeft: schone, geen vervuiling veroorzakende bedrijven en bedrijfjes die zich liever in een woongebied willen vestigen dan op een bedrijventerrein. ‘Veel steden richten zich nu eenzijdig op woningbouw’, zegt projectleider Marloes Hoogerbrugge. ’Daardoor is er op potentiële woonlocaties weinig ruimte voor de nieuwe maakindustrie.’ Ook door het hanteren van verouderde milieulabels door gemeenten worden ‘schone’ bedrijven volgens haar nogal eens ten onrechte tot een bedrijventerrein veroordeeld.

Beleid onderzocht
Volgens Hoogerbrugge hebben diverse gemeenten zich de afgelopen tijd tot Platform31 gericht met de vraag hoe ze de nieuwe maakindustrie beter kunnen faciliteren. De organisatie is daarom een onderzoek begonnen naar welke beleidsmaatregelen en vormen van samenwerking de ontwikkeling van de maakindustrie binnen stedelijk gebied kunnen versterken. Ook kan het creëren van nieuwe productieplaatsen in de stad bijdragen aan een levendiger straatbeeld.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Gut, gut... Ik heb hier al begin jaren 1980 tijdens de grote stadsvernieuwingsoperatie voor gewaarschuwd en alternatieve mogelijkheden voorgesteld. Je werd toen weg gehoond door die drammende betonsocialisten. Ik was toen zelf nog behoorlijk links georiënteerd en helaas niet bereid om goed naar de toen rechtse bal Hans Wiegel te luisteren. Achteraf gezien was dat de laatste oprechte VVD-er die pal stond voor de kleine ondernemers en middenstanders.
Jos Brouwer / Senior beleidsmedewerker
De VVD die strijdt voor het MKB? Laat mij niet lachen,

dat is altijd maar zeer beperkt het geval geweest. De afschaffing van de dividendbelasting vormt een aardige illustratie daarvan, waarbij de rekening hiervan uiteraard door de burger en het MKB zal moeten worden voldaan (dat veel voor dit voorstel verantwoordelijke bestuurders bij Shell en Unilever hebben gewerkt zou daar zo maar iets mee te maken kunnen hebben, hoe zo publieke belang, onafhankelijkheid en integriteit?).
Advertentie