Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Munitiestortplaats Oosterschelde is ‘tikkende tijdbom’

Op de bodem van Nationaal Park de Oosterschelde ligt dertig miljoen kilo overgebleven ongebruikte munitie uit de Tweede Wereldoorlog.

21 oktober 2013

Op de bodem van Nationaal Park de Oosterschelde ligt dertig miljoen kilo overgebleven ongebruikte munitie uit de Tweede Wereldoorlog. In totaal zijn dat 800 vrachtwagens vol bommen en granaten. Het gevaar op ontploffingen wordt steeds groter, zeggen experts maandag in Eenvandaag.

Grootste munitiedump

Nationaal Park Oosterschelde is de grootste munitiedump van ons land. De munitie is tussen 1945 en 1967 door het leger in het water gestort. Dat was toen een makkelijke en acceptabele oplossing. De munitie ligt er al bijna 70 jaar. In het zoute zeewater roesten de granaten door en de giftige inhoud komt vrij in de Oosterschelde.
 

Aan verval onderhevig
Dat stelt voormalig medewerker van de Explosieven Opruimingsdienst Frank Barink in de uitzending van Eenvandaag. 'Het is een tikkende bom. Munitie is aan verval onderhevig en langzaam wordt het minder stabiel, en dan komt er een moment dat het gaat werken. Dan ontploft het en komen er stoffen vrij die je niet vrij wil hebben in deze hoeveelheden.'

Schoonmaakactie
Het ministerie van Defensie zegt dat er geen gevaar is voor volksgezondheid en milieu en laat de munitiestort rustig liggen. Maar experts zeggen in Eenvandaag dat het wel degelijk gevaarlijk is en roepen op tot een schoonmaakactie.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

W.Wilkens
Wat is er dan tegen deze dump boven water te halen en vervolgens te deponeren in en rondom het gebouw van het Ministerie van Oorlog?
Jos praat / beleidsmedewerker
Waar heb ik dat toch eerder gehoord: "Gaat u maar rustig slapen"?
Meppie
Ik zie (denk ik) het probleem, maar welke oplossing hebben de deskundige in gedachte? Wie meldt zich om instabiele explosieven op te ruimen? Zoals ik het stuk leeg, mogen de explosieven (juist) niet tot ontploffing worden gebracht.
Ruud Mank / Beleidsmedewerker
Ik werk in het Rijnmondgebied en als daar weer eens iets onbedoeld de lucht in vliegt, dan hoor je standaard op de radio dat er geen gevaar is voor volksgezondheid en milieu. Vervolgens wordt geadviseerd om ramen en deuren gesloten te houden...................
Advertentie