Kamerlid Bruins vindt de herindeling van het luchtruim die in 2023 klaar moet zijn erg belangrijk. Tussen 2019 en 2021 moet duidelijk worden hoe die nieuwe indeling eruit komt te zien. 'Dan pas kunnen berekeningen over de eindsituatie gemaakt worden en wordt écht duidelijk wat de gevolgen voor milieu en geluidshinder zijn. In een zorgvuldig proces, moet je dat mee laten wegen.'

100 procent

Bruins zegt dat het 'uiteindelijk logisch zou kunnen zijn' dat daarom de opening wordt uitgesteld. ChristenUnie is de eerste regeringspartij die zo duidelijk zinspeelt op uitstel. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) zei in december nog bij opening van Lelystad Airport per 1 april 2019 te blijven. Ze liet weten dat zij zich hier '100 procent' voor zal inzetten. Vliegveld Lelystad wordt uitgebreid om Schiphol te ontlasten.

 

Pas op de plaats

Actiecomité HoogOverijssel is blij met het mogelijke uitstel. 'Wij hebben altijd al uitstel bepleit, om te zorgen dat het luchtruim opnieuw wordt ingedeeld. Een pas op de plaats is een goed idee', zegt Jan Rooijakkers van het actiecomité. (ANP)