of 60220 LinkedIn

Mogelijk scenario stikstofuitspraak al in 2018

© Shutterstock
© Shutterstock
1 reactie

Het ministerie van Landbouw heeft in april 2018 al geschreven over een mogelijk scenario waarin de Raad van State een streep zou zetten door het stikstofbeleid van de regering. Het specifieke rapport is niet met minister Carola Schouten zelf gedeeld.

Waarschuwingen genegeerd

Dat schrijft de bewindsvrouw aan de Tweede Kamer, in reactie op berichtgeving door de Volkskrant. De krant meldt dat haar ministerie diverse waarschuwingen over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) heeft gekregen en genegeerd. In mei van dit jaar oordeelde de Raad van State dat de regering met het PAS niet genoeg bescherming bood aan bepaalde natuurgebieden.

Gedachtevorming

Het rapport ‘is onderdeel van de brede gedachtevorming’ geweest, schrijft Schouten. Hoewel het stuk zelf niet is gedeeld met Schouten, heeft zij wel scenario's besproken waarvoor het rapport de basis vormde. De bewindsvrouw heeft het document na het Volkskrant-bericht naar de Tweede Kamer gestuurd.

Niet onderschat
Volgens de minister is het dossier niet onderschat. ‘Wij hebben gewoon alles besproken en daarop doorgewerkt.’ Ook het zwartste scenario is besproken op het ministerie. ‘Het is niet zo dat we daar geen rekening mee hebben gehouden’, zei ze maandag voorafgaand aan het coalitieoverleg.

Europees Hof
De ingrijpende stikstofuitspraak van de hoogste bestuursrechter kwam niet uit de lucht vallen. De Raad van State had een jaar eerder, in mei 2017, al aan het Europees Hof van Justitie in Luxemburg gevraagd of het stikstofprogramma wel strookte met Europese natuurwetgeving. Het antwoord van de Europese rechter kwam in november 2018 en luidde kort samengevat: nee.

Onafhankelijke evaluatie
GroenLinks concludeert dat het ministerie de waarschuwingen heeft genegeerd. ‘Alles moest wijken voor economische belangen’, stelt Tweede Kamerlid Laura Bromet. Ze heeft een debat aangevraagd met minister Schouten. De commissie die het kabinet adviseert over de stikstofproblematiek, gaat ook reconstrueren hoe het stikstofbeleid tot stand is gekomen. Daarnaast heeft Schouten toegezegd dat er in de zomer een ‘onafhankelijke evaluatie van het wetstraject om te komen tot het PAS’ naar de Tweede Kamer en Eerste Kamer wordt gestuurd. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Dat het rapport niet gedeeld is zeggen alleen maar ministers. Drie keer raden waarom.