of 63372 LinkedIn

Minister wil praten over bouw Alphen aan den Rijn

Minister Ollongren (BZK) wil met de provincie Zuid-Holland en de gemeente Alphen aan den Rijn overleggen over de bouw van woningen in de polders Gnephoek en Noordrand. Dat zegde ze maandagavond toe in een overleg in de Tweede Kamer.

Minister Ollongren (BZK) wil met de provincie Zuid-Holland en de gemeente Alphen aan den Rijn overleggen over de bouw van woningen in de polders Gnephoek en Noordrand. Dat zegde ze maandagavond toe in een overleg in de Tweede Kamer.

Clinch

Alphen aan den Rijn ligt al enige tijd in de clinch met de provincie over de woningbouwplannen in de beide polders aan de noordkant van de gemeente. Volgens Alphen is daar ruimte voor zo’n 6.000 nieuwe woningen, en de gemeente heeft daar verregaande plannen voor. Maar de provincie zette daar vorig jaar een streep door: uit cijfers blijkt de woningvraag in Alphen veel lager te zijn, en de gemeente heeft elders nog plek genoeg om maximaal 4500 woningen te bouwen. De provincie ziet tot nu toe geen reden om daarvoor het open polderlandschap in het Groene Hart op te offeren.

 

Druk

De Kamerfracties van CDA en VVD hameren al langere tijd op meer druk vanuit de rijksoverheid op decentrale overheden die volgens hen de woningbouwopgave in de weg zitten. De Kamer riep de minister eerder al op de Utrechtse polder Rijnenburg aan te wijzen voor woningbouw. Ook het beleid van de provincie Noord-Holland, om een deel van de provincie aan te wijzen als Bijzonder Provinciaal Landschap, zit de coalitiepartijen dwars. Sommige gemeenten in Noord-Holland hebben daardoor vrijwel geen mogelijkheden voor nieuwbouwlocaties.

 

Vrijheid

Hoewel de minister al eerder ingreep bij elkaar tegenwerkende overheden, zoals in het geval van het voormalig vliegveld Valkenburg bij Leiden, wil ze zich niet mengen in de beleidsafwegingen die decentrale overheden maken. De oproep om in te grijpen in Rijnenburg heeft ze naast zich neergelegd, en ze gaat zich ook niet bemoeien met Noord-Holland, zei ze tegen de Tweede Kamer. ‘De provincie heeft de vrijheid om dit Bijzonder Provinciaal Landschap aan te wijzen. Ik zie geen reden om daar van bovenaf in te grijpen.’

 

Overleg

Ollongren beloofde wel in overleg te gaan met overheden en ontwikkelaars in Alphen aan den Rijn, nadat daarover een motie werd ingediend door Kamerleden Julius Terpstra (CDA) en Daniel Koerhuis (VVD). Maar ze wilde geen garanties geven. ‘In overleg treden, dat wil ik natuurlijk graag doen. Maar dan mogen de heren mij niet ophangen aan dat er ook woningen worden gerealiseerd. De uitkomst van zo’n overleg staat natuurlijk niet vast.’

 

VNG

De roep om meer bemoeienis van het rijk met de regionale uitwerking van de woningbouwopgave wordt door de overheidskoepels IPO en VNG met gemengde gevoelens gevolgd. In interviews met Binnenlands Bestuur geven de voorzitters van de decentrale overheidsorganisatie aan niet tegen meer regie te zijn, maar zijn ze tegen het van bovenaf opleggen van woningbouwlocaties. ‘Zijn wij er nou van of niet?’ zegt VNG-voorzitter Jan van Zanen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Robin (influencer) op
Ze zullen het ook altijd blijven proberen, die 'dynamische 'gemeentes, zoals nu Alphen a/d Rijn en ook Hollands Kroon en vele andere: de kip met de gouden eieren slachten. En dan ook nog een schaalsprong naar het Noorden willen. Nee, de Randstad is een prettig en leefbaar voorbeeld!
Door Ad Random op
Dit geval is vooral interessant door na te gaan welke grote projectontwikkelaars al gronden hebben gekocht of in optie hebben en welke (ex) bestuurders daarin een rol hebben of gaan krijgen. Zou me niet verbazen als Ollongren ('vanwege haar omvangrijke netwerk') daarin ook een rol gaat vervullen. Zal niet de 1e keer zijn toch, Camile Eurlings?
Door Carol Stel op
Bijna 4 jaar lang al laat Minister Ollongren het dossier wonen compleet versloffen. Al haar aandacht ging uit naar de Omgevingswet (die er niet komt) en het fake-news (dat voornamelijk in haar hoofd bestaat). Maar nu, op de valreep, toch nog inhoudelijke bemoeienis met de taken van provincie en gemeente? Ongeloofwaardiger wordt het niet!

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers