of 60715 LinkedIn

Minister past isolatieregels toch aan

Minister Ollongren (BiZa) maakt de eisen voor de energieprestatie van nieuwbouw toch strenger. Een eerder voorstel voor de eisen van een ‘Bijna energieneutraal gebouw’ (Beng) werd door initiatiefnemers van duurzame bouwprojecten veel te soepel gevonden.

Minister Ollongren (BiZa) maakt de eisen voor de energieprestatie van nieuwbouw toch strenger. Een eerder voorstel voor de eisen van een ‘Bijna energieneutraal gebouw’ (Beng) werd door initiatiefnemers van duurzame bouwprojecten veel te soepel gevonden.

Geluisterd

De minister heeft naar eigen zeggen geluisterd naar de kritiek tijdens de consultatie over de wijziging van het Bouwbesluit. De meningen over de Beng-eisen liepen uiteen: veel bouwers en ontwikkelaars vrezen te strenge regels, omdat dat een bouwwerk duurder maakt. Maar de isolatiebranche wil juist dat er strengere regels komen.


Stroomverbruik

Die komen er ook, zegt de minister. Ze heeft bijvoorbeeld de eis voor het stroomverbruik van tussenwoningen verlaagd van 70 kWh/m² per jaar naar 55kWh/m². Ollongren: ‘van belang is dat de nieuwe gebouwen zo energiezuinig mogelijk zijn, zodat er niet onnodig energie wordt gebruikt.’ Ook de eis voor woongebouwen, de meeste hoekwoningen en een deel van de vrijstaande woningen wordt aangescherpt.


Herbruikbaar

Het gebruik van alternatieve bouwmaterialen was onder de oude norm altijd lastig, omdat het voordeel van bijvoorbeeld houtskeletbouw, waarmee materialen goed herbruikbaar zijn, in de berekening van de energieprestatie niet altijd voordelig naar voren kwam. De minister past daarom de eis voor lichte bouwmaterialen aan.


Norm

De nieuwe Beng-eisen zijn de opvolging van de EPC, de Europese norm die nu voor nieuwbouw geldt. Volgens Ollogren biedt Beng meer zekerheid dat een gebouw energiezuinig wordt ontworpen dan de EPC. In het geval van de EPC was het makkelijker om energieverliezen door een matige isolerende gevel of schil van een gebouw te compenseren met het opwekken van stroom door zonnepanelen. Bij de Beng is dat lastiger: de eisen voor de isolatie staan los van de opwekking van energie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door van Koll op
En de grote verbruikers (bedrijven) mogen gewoon door blijven gaan met hun grootverbruik. Ze ontvwngen daar ook nog rijkssubsidie voor.
Door Spijker (n.v.t.) op
Nog even en dan wordt er helemaal geen huis meer gebouwd.
Door Marquis de Canteclair (Civ em.) op
Minister Ollongren doet voor Scandinavië mee aan het WK Luchtfietsen. Alleen één probleem: Nederland eist danook nog vliegtaks.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners