of 63606 LinkedIn

Minder huurtoeslag tegen scheefwonen

Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) gaat snijden in de huurtoeslag die mensen ontvangen als zij de huur van hun sociale woning niet kunnen opbrengen. Door een andere berekening kan de toeslag verminderd worden met 1 euro tot meer dan 20 euro per maand voor de huizen met huurprijzen boven de 361,66 euro per maand. De maatregel treft 79 procent van de mensen in een sociale huurwoning.
6 reacties
Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) gaat snijden in de huurtoeslag die mensen ontvangen als zij de huur van hun sociale woning niet kunnen opbrengen. Door een andere berekening kan de toeslag verminderd worden met 1 euro tot meer dan 20 euro per maand voor de huizen met huurprijzen boven de 361,66 euro per maand. De maatregel treft 79 procent van de mensen in een sociale huurwoning.
Bezuiniging
De minister stuurde de voorstellen vrijdag aan de Tweede Kamer. Met de maatregelen wil hij een bezuiniging sneller doorvoeren dan in de begroting van 2011 stond aangegeven. Ze moeten in 2012 al 100 miljoen euro opleveren en in 2015 moet dat oplopen tot 157 miljoen euro. Donner verwijst naar forse budgetoverschrijdingen die zich de afgelopen jaren hebben voorgedaan met huurtoeslagen.

Goedkopere woning
De aanpassingen moeten er ook toe leiden dat mensen die eigenlijk een te laag inkomen hebben voor hun huurwoning, eerder kiezen voor een goedkopere woning. Dat moet het zogeheten scheefwonen tegengaan. Het kabinet bereidt tegelijk maatregelen voor om rijkere huishoudens uit relatief goedkope huurhuizen weg te krijgen. Zij moeten doorstromen naar een duurdere huurwoning of een koopwoning.

Eigen bijdrage
Voor een vijfde van de ontvangers van huurtoeslag, in de woningen met huren tot 361,66 euro, verandert er niets. Wel krijgen ook zij vanaf 2013 te maken met een verhoging van de eigen bijdrage in de huurtoeslag van 3,93 euro per maand.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Joschke op
Donner, je laat zien dat je een wolf in schaapskleren bent, en de zijde (en dat als christendemocraat) van hetb kapitalisme kiest. Huurtoeslag is nodig omdat de huur al te hoog is. En die gewenste doorstroming, zal nooit lukken want die woningen zijn er niet. Je kunt een vijftigjarige die ineens een mooi salaris heeft niet dwingen te verhuizen, en zeker niet naar een koopwoning want die krijgt hij nooit afbetaald. En een duurdere huurwoning/ En als het inkomen dan weer daalt? Wat dan...

Soms vraag ik mij af weet Donner wel waarmee hij bezig is?
Door Ariane Schut (-) op
Nu komt uit waar ik al lange tijd bevreesd voor was. De woningcorporaties hebben al jaren de huren van 'sociale huurwoningen' sterk opgetrokken.Na vertrek van een huurder werd vaak de huur met € 100 of meer verhoogd, voor hetzelfde huis! De huurtoeslag was er immers, zodat ook mensen met een laag inkomen daar konden gaan wonen. Hun inkomenstoets was daar op gebaseerd. Woningcorporaties konden zo jaren lang hogere inkomsten genereren. Als er een kaalslag plaats gaat vinden in de huurtoeslag dan zijn huurders de dupe van een beleid dat door woningcorporaties is gevoerd. De minister zou daar eens maatregelen tegen moeten nemen, niet tegen burgers die hier geen zeggenschap over hebben. Want je hebt géén keuze: er zijn geen goedkope woningen voor gezinnen. Zeker niet als de woningcorporaties stelselmatig de huren sterk optrekken. Het is een geval van eigen kas spekken ten koste van de staatskas (huurtoeslagen) of ten koste van de kas van de huurder.
Door Jos Praat (beleidsadviseur) op
Korten op de huurtoeslag? Wellicht om huurders te pressen naar goedkopere woningen te verhuizen? En waar zijn die goedkopere huurwoningen dan?
Door Bernie op
Donner wil iedereen in een koophuis jagen, zo kweek je braaf CDA stemvee.
Door Ricus Tiekstra (beleidsmedewerker) op
Waar moeten deze mensen dan gaan wonen? Goedkope huurwoningen zijn er bijna niet. De laagst betaalden zijn dus weer het kind van de rekening. Donner moet wat doen aan de renteaftrek voor woningen boven € 500.000,00.
Door Bond (Adviseur) op
Donner wil ook de huren sterk omhoog trekken door de puntenwaarderingen.
Donner wil geen kantoren geschikt maken voor bewoning
En nu wil hij mensen "stimuleren" in goedkopere woningen te gaan?
Beste meneer Donner, waar gaat dit over?, deze huizen bestaan vrijwel niet. In het Oosten zijn dit tweekamerflats, in het Westen is een studentenkamer al duurder. Geef dan gewoon toe dat je wil plukken van de huurders.