Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Minder gas winnen nu geen optie voor Kamp

Nu minder gaswinnen in Groningen is geen optie, stelt minister Kamp. 'Vanaf het voorjaar van 2014 kunnen we reductie overwegen', zo stelde hij donderdag in het Kamerdebat.

14 februari 2013
Als de gaswinning in Groningen nu wordt verminderd, zullen de gevolgen daarvan in Nederland voelbaar zijn en niet in andere landen die Nederlands gas kopen. Volgens minister Henk Kamp (Economische Zaken) is het nu geen optie om de gaswinning in Groningen terug te schroeven zoals SP, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie en Partij voor de Dieren willen.

Dichtdraaien gaskranen

Kamp heeft meer informatie nodig voor hij zo'n besluit kan nemen. Hij hield de Tweede Kamer donderdag voor dat vooral de 7 miljoen Nederlanders die het aardgas gebruiken om hun huis warm te houden en op te koken, het zullen voelen als de gaskraan wat wordt dichtgedraaid. De buitenlandse contracten kunnen namelijk niet zomaar worden opengebroken. ,,Als ik de productie wil verminderen, komt de klap helemaal in Nederland terecht'', aldus de bewindsman.


Sterkte aardbeving

De Kamer is bezorgd over de aardschokken die de gaswinning veroorzaakt. Groningen werd afgelopen week getroffen door vijf bevingen. Ook Kamp ziet de ongerustheid in het gebied, maar het verminderen van de gaswinning vindt hij geen oplossing. Het verkleint de kans op aardbevingen, maar de sterkte ervan niet. ,,Nu onderzoek afwachten betekent niet dat je niets geeft om de veiligheid van Groningers.''

De bewindsman laat zich niet opjagen en herhaalde dat hij echt op z'n vroegst 1 december de eerste resultaten heeft over de gevolgen van mogelijke alternatieve manieren om het aardgas naar boven te halen. Wel informeert hij de Kamer eerder over andere onderzoeken, bijvoorbeeld die naar mogelijke gevolgen voor de dijken en leidingen.

Pas in 2014 mogelijk reductie

Het maakt volgens Kamp overigens niet uit of de eerste resultaten van het onderzoek naar alternatieve gaswinningsmogelijkheden er op 1 oktober of op 1 december liggen. ,,Voor de winter 2012-2013 is alles geregeld, daar is helemaal geen mogelijkheid om de gaskraan wat dicht te draaien. En men is al aan het inkopen voor de winter van 2013-2014. Vanaf het voorjaar van 2014 kunnen we reductie overwegen.''

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Doeke Kuipers / corporatieman
Minister Kamp kan, met de gascontracten waarin het voor buitenlanders veel goedkopere aardgasprijzen in de hand, blijkt dat de Nederlandse burgers hier "het gelach en de schade"ruimschoots gaan betalen? Die contractprijzen ( 0,5 ct per m3) moeten, lijkt mij, snel aangepakt worden!
True
minder gas winnen en dan tevens de uitkeringen fors omlaag, dan piepen ze wel anders in SP bolwerk Groningen.
Advertentie