of 62688 LinkedIn

Miljard extra om stikstofuitstoot bouw te beperken

Landbouwminister Carola Schouten: ‘In een sterke natuur ligt een groot deel van de oplossing van het stikstofprobleem. Hoe robuuster de natuur, hoe meer die ook tegen een stootje kan en economische ontwikkelingen mogelijk worden.’
1 reactie

Het kabinet trekt tussen 2021 en 2030 een miljard euro extra uit om de bouw uit het slop te trekken. Een half miljard van het geld gaat naar schonere vrachtwagens en machines, zodat de bouw en sloop minder stikstof uitstoten, meldt landbouwminister Carola Schouten aan de Tweede Kamer. 

De andere helft van het bedrag blijft nog even op de plank liggen. Dit kan voor de bouw of andere stikstofmaatregelen worden ingezet.

Europese regels

Een uitspraak van de Raad van State vorig jaar zorgt ervoor dat milieuvergunningen voor bijvoorbeeld de bouw niet verleend kunnen worden, omdat de stikstofuitstoot te hoog is en de stikstofneerslag gevoelige natuurgebieden beschadigt. Het Nederlandse beleid was in strijd met Europese regels hierover. Daarom trok Schouten eerder al 5 miljard euro uit: 2 miljard om de stikstofuitstoot door de landbouw, industrie en bijvoorbeeld scheepvaart te verlagen en 3 miljard om de speciale natuurgebieden te versterken.

Prangend
Bovenop het aangekondigde bedrag komt dus geld voor een schonere bouw. Dat is voor het kabinet belangrijk, omdat het gebrek aan woningen een van de meest prangende politieke dossiers is. De uitstoot van woningbouw is bovendien slechts tijdelijk. Voor groene energieprojecten geldt zelfs dat de aanleg ervan dan wel vervuilend is, maar het project zelf juist bijdraagt aan bijvoorbeeld de energietransitie, als het er eenmaal staat.

Natuur
‘In een sterke natuur ligt een groot deel van de oplossing van het stikstofprobleem. Hoe robuuster de natuur, hoe meer die ook tegen een stootje kan en economische ontwikkelingen mogelijk worden’, zegt de bewindsvrouw. Ze stuurt haar wetsvoorstel dinsdag naar de Tweede Kamer. Het kabinet gaat snel in gesprek met de bouwsector over de maatregelen.

Krachtvoer
Over de plannen is lange tijd gediscussieerd binnen de coalitie. Eerdere versies werden al gewijzigd. Een voorstel om krachtvoer aan te passen zodat melkkoeien minder stikstof uitstoten, ging al van tafel. Boeren hadden daar fel tegen geprotesteerd.

Halveren
Belangrijk is verder dat de wet een vermindering van de stikstofneerslag vastlegt. In 2030 moet de depositie in de helft van de beschermde natuur zijn gezakt tot een gezond niveau of daaronder. Stikstofadviseur Johan Remkes, die al hard oordeelde over eerdere versies van de stikstofplannen, raadde eerder dit jaar aan de stikstofuitstoot te halveren, zodat de neerslag in driekwart van de gebieden onder dat niveau komt. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan (Adviseur) op
Ontluisterende maatregelen. Rutte wil pas in 2030 dat de helft van de natura2000 gebieden aan de stikstofnorm voldoen. Zijn partijgenoot Remkes adviseerde dat in 2030 half Nederland (!) aan de norm moest voldoen.
Nu wordt er opnieuw door creatief boekhouden kunstmatig ruimte gemaakt voor extra bouwactiviteiten(...)

Terwijl we inmiddels weten dat veel kantoor vierkante kilometers niet of nauwelijks meer gebruikt gaan worden. Thuiswerken (deels) wordt na de covid crisis voor een groot deel van de beroepsbevolking normaal. De helft van de kantoorruimte wordt daardoor overbodig. Juist die moet ingezet worden voor woningombouw.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners