of 63908 LinkedIn

Milieufederatie wil actie tegen stankhinder Peel

Gemeenten, provincie en het rijk moeten de geurhinder in Limburg aanpakken, zegt milieufederatie Limburg. In een rapport stelt de organisatie dat minimaal elfduizend mensen hinder ondervinden van de geur van veehouderijen.

Minimaal 11 duizend mensen hebben last van stank door veehouderijen. Dit stelt de milieufederatie Limburg in een rapport over geurhinder, uitgevoerd in de Limburgse Peel. De organisatie wil actie van gemeenten, provincie en rijk.

Ondergrens

Het onderzoek naar de stankoverlast richtte zich op zes gemeenten in het noorden van Limburg: Horst aan de Maas, Leudal, Weert, Nederweert, Peel en Maas en Venray. In dit gebied wonen 230 duizend mensen. Over de meetmethoden die gebruikt zijn, is geen discussie, stelt directeur Hans Heijnen van milieufederatie Limburg. ‘De waarden worden ook gebruikt door het ministerie en zijn landelijk erkent, maar het gaat erom wat hinder is.’ Omdat over die opvatting nog wel te twisten valt, heeft de organisatie bij de metingen gebruik gemaakt van een bandbreedte. De onderkant van die bandbreedte levert dus 11 duizend ‘hindergevallen’ op. Bij de bovengrens, die de GGD als norm hanteert, wonen ineens 28 duizend mensen in het gebied met stankoverlast. ‘11 duizend mensen is minimaal vijf procent van de totale bevolking van het gebied, dat vind ik nogal wat’, zegt Heijnen.

 

Aandacht
Met het onderzoek wil hij vooral aandacht en actie voor het geurprobleem op drie niveaus: plaatselijk, provinciaal en landelijk. De gemeenten moeten een strenger geurbeleid gaan voeren, de provincie maakt met een plattelandsontwikkelingsprogramma ook beleid op geurhinder. De Tweede Kamer speelt ook een belangrijke rol, omdat daar op 20 februari een debat is over geurhinder. Boeren kopen op dit moment ‘rechten’ om een hoeveelheid dieren te houden. Staatssecretaris Dijksma wil dit systeem in 2018 loslaten, de milieufederatie is bang dat de hinder dan toeneemt. ‘Er is nu al sprake van overbelaste situaties’, legt Heijnen uit. Met name in Nederweert en Ysselsteyn is de hinder groot. Hij wil dat er een oplossing komt voor het probleem, omdat anders de doelstelling van het project ‘Zo Ziet Limburg Dieren’, waarin de veehouderij ‘een lust voor het oog’ moet worden, niet gehaald zal worden.

 

Economische schade

Naast milieu- en gezondheidsschade is er volgens Heijnen ook kans op economische schade. ‘Op de kaarten zien we dat campings ook in het hindergebied liggen. Of zij er schade van ondervinden moeten we nog onderzoeken, maar het risico is er wel.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hareld op
Milieufederatie doet nooit is tegen de stink fabrieken op bedrijventerreinen !!!