of 59345 LinkedIn

Milieudienst Rijnmond faalde jarenlang bij toezicht Odfjell

Odfjell krijgt er net als in eerdere onderzoeken flink van langs, omdat veiligheid geen integraal onderdeel vormde van de bedrijfsvoering. Maar ook de inspecterende instanties lieten flinke steken vallen.
1 reactie

De toezichthouders, zoals de Milieudienst Rijnmond DCMR, hebben jarenlang gefaald in het toezicht bij tankopslagbedrijf Odfjell in de Rotterdamse haven. Mede daardoor liepen werknemers en de omgeving gevaar. ,,Vooral de DCMR ging bij het toezicht uit van een goede relatie met het bedrijf en dat dat de beste manier was om de veiligheid van het bedrijf te waarborgen.''

Geen integraal onderdeel

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) concludeert dit dinsdag in een rapport over de veiligheidssituatie bij Odfjell Terminals. Het bedrijf krijgt er net als in eerdere onderzoeken flink van langs, omdat veiligheid geen integraal onderdeel vormde van de bedrijfsvoering. Maar ook de inspecterende instanties lieten flinke steken vallen. ,,Het toezicht en de handhaving moet daarom worden verbeterd'', benadrukt de OVV.


Nauwelijks bestuurlijke sancties
De onderzoeksraad neemt het de drie toezichthouders kwalijk dat ze alle drie nauwelijks optraden. Het gaat naast de Milieudienst Rijnmond om de Inspectie SZW en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR). ,,Ernstige overtredingen leidden nauwelijks tot bestuurlijke sancties. De VRR trad niet handhavend op en sloot zich aan bij de aanpak van de DCMR die alleen gericht was op een goede relatie met het bedrijf. De Inspectie SWZ hanteerde een strengere handhavingsaanpak, maar schaarde zich in de periode 2009-2011 ook achter de aanpak van de DCMR'', stelt de OVV vast.

Consequenties voor directeur

Het is onduidelijk of directeur Jan van de Heuvel van de Milieudienst Rijnmond DCMR consequenties verbindt aan het vernietigende rapport over onder meer het optreden van een inspectiedienst als de DCMR bij tankopslagbedrijf Odfjell in de Rotterdamse haven. Bij de provincie Zuid-Holland zegt een woordvoerster dat die daar niet over gaat. ,,Daar gaat het algemeen bestuur van de DCMR over en dat zijn de 16 Rijnmondgemeenten en de provincie. Die komen deze week nog bij elkaar om over het rapport te praten’’, aldus de woordvoerster.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bert op
Met de komst van de ruds moet dit definitief voorbij zijn. Wat mij opvalt is dat juist de milieudiensten steken laten vallen. Meer naar buiten inplaats van polderen.