of 64621 LinkedIn

Met huurkorting willen ouderen best weg uit gezinswoning

De huurmarkt is in beweging te krijgen door senioren die een grote gezinswoning hebben met huurkorting en begeleiding te verleiden tot een verhuizing.

De huurmarkt is in beweging te krijgen door ouderen die een grote woning hebben met huurkorting en begeleiding te verleiden tot een verhuizing. Een experiment in acht gemeenten leverde positieve resultaten op.

Ouderen bereid kleiner te wonen

Acht woningcorporaties in vier gebieden experimenteerden in 2011 en 2012 onder begeleiding van Platform31 met huurkorting en verhuisbegeleiding. Uit de evaluatie blijkt dat ouderen bereid zijn naar een kleinere woning te verhuizen als het verschil in huurprijs niet te groot is en als de corporatie hen begeleidt bij de verhuizing. Op deze manier komen er grotere eengezinswoningen voor jonge gezinnen vrij.

 

Huurkorting levert geld op

Per saldo levert de huurkorting de woningcorporaties geld op. Ouderen die al tientallen jaren een gezinswoning huren, betalen relatief weinig huur. Het verschil tussen de feitelijke huurprijs en de maximaal redelijke huurprijs wordt uitgedrukt in een kortingspercentage, legt Marrit van der Schaar van Platform31 uit. ‘Die korting nemen ze mee naar de nieuwe woning. Hun huur wordt dan alsnog vaak iets hoger, maar ze hebben dan wel een beter passende woning.’ De corporatie kan de achtergelaten gezinswoning opknappen en voor de maximaal redelijke huurprijs opnieuw in de markt zetten. Het experiment leverde woningcorporatie Kleurrijk Wonen uit Culemborg 100.000 euro extra huurinkomsten op.

 

Combinatie met persoonlijke begeleiding

De huurkorting is voor de oudere huurders een belangrijke prikkel, zegt Van der Schaar. ‘Maar het succes zit ook in de combinatie met de extra begeleiding. ‘Soms weten mensen niet hoe ze met Woningnet moeten omgaan, of ze zien ertegenop om alles te regelen. De begeleiding hoeft niet altijd intensief te zijn, maar kan mensen net dat steuntje in de rug geven.’

 

Grotere doorstroming

Kleurrijk Wonen en de vijf gemeenten waar die corporatie actief is, zijn enthousiast over de resultaten. Ze gaan nog twee jaar door met het project, zegt projectleider André van Giffen. Zijn corporatie wist met het experiment 39 verhuisketens van drie tot soms vijf verhuizingen tot stand te brengen. Normaal stokt de keten gemiddeld na anderhalve verhuizing, door de komst van een starter of woningeigenaar, die geen huurhuis achterlaat. De aanpak vergroot dus duidelijk de doorstroming.

 

Voorrang op de wachtlijst

Gemeenten gaven graag toestemming voor het experiment en de twee extra projectjaren, zegt Van Giffen. Zij moesten ermee instemmen dat senioren die in aanmerking komen met voorrang een woning krijgen toegewezen. Ze concurreren niet met de ‘echte’ urgentie-verklaringen, zegt Van Giffen. ‘De schrijnende gevallen gaan natuurlijk voor. Maar daarna gaan deze senioren die een gezinswoning achterlaten wel voor op de rest van de wachtlijst.’

 

Meerdere corporaties

Op dit moment wordt onderzocht of het project samen met andere corporaties kan worden opgepakt, zodat huurders meer keuze hebben en de verhuisketens dwars door corporaties heen lopen. Er zou dan aan het eind van het project een verrekening kunnen plaatsvinden van de extra huurinkomsten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Peter op
De huurkorting waarmee ouderen nu worden weggelokt wordt natuurlijk weer afgeschaft over een paar jaar. Dan zijn ze uit de grotere huizen weg. Minder pernsioen, minder awbz, minder wmo, en oja...... Met een kleine premie gaan de ouderen ook hun auto inleveren, zodat het fileprobleen ook opgelost is. Ik heb een beter plan: stuur alle ouderen naar griekenland.
Door Joop Luster op
Met "graag een sociale reactie van de sector" bedoel ik dat ik het liefst op m'n plaats gezet wordt door iemand uit de sector die wel het goed voor heeft met de huurders. Zo'n iemand die zelf ook in een huurwoning zit, tussen gewone mensen, en nog begrijpt wat er leeft onder degenen die hem/haar van een goed salaris en pensioenregeling voorziet. En met lede ogen ziet hoe de sector zelf de sociale woningbouw aan het verkwanselen is.
Door Joop Luster op
zou het echt zo zijn dat de wooncorporaties zo begaan zijn met de mensen die graag in de eengezinswoning willen van de ouderen?
Of is het gewoon dat die ouderen er uit gelokt worden met een huurkorting zodat de wooncorporatie die eengezinswoning kan verhuren tegen een veel hogere prijs (of verkopen!) ??!!???
Die sociale bewogenheid hebben de corporaties allang achter zich gelaten sinds de boekhouders en slimme managers de macht hadden gegrepen.
Alleen al die ene wooncorporatie Kleurrijk Wonen levert dat al een winst op van zo'n € 100.000,-. Per jaar. Per jaar ! Huur"harmonisatie" heet dat en sinds kort gaan we aan de Donnerpunten. Of Wiebes-Endlosung. Weg met de sociale woningbouw. Ruim baan voor de vrije sector. Geld! Geld! En dat wordt alleen maar meer. Die langzittende huurders moeten er uit. Desnoods slopen die woningen en duurder terug bouwen. Zo kunnen we onze corporatie laten bloeien. Voor het eigen gewin.
Graag een sociale reactie van de sector.
Door henk op
Ouderen hebben geen huurkorting nodig volgens Samsom. De trens is nu echt dat ze geld genoeg hebben. De hele discussie over 'rijke' ouderen ontstond in 2010 toen het boek Bye Bye Babyboomers verscheen. Dit even humorloze als genadeloze schotschrift laat zich niet alleen lezen als een schot voor de boeg, maar tevens als een blauwdruk voor het huidige kabinetsbeleid. Nu de veertigers daadwerkelijk aan de macht zijn, is het tijd geworden voor de Grote Afrekening. De babyboomers moeten boeten en zullen bloeden. Want wij "arme dertigers en veertigers" willen wel in de dure bww, s , audi blijven rijden

De opvatting dat ouderen opvallend vermogend zijn, en dat dat op de een of andere manier oneerlijk is of onterecht, valt in vruchtbare aarde bij jongere generaties. Tegelijk zitten er zoveel tragische denkfouten in deze hele gedachtegang, dat je niet eens weet waar je moet beginnen om ze allemaal te ontkrachten. Het is niet alleen appels met peren vergelijken, het is rekenwerk van het niveau Diederik

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers