of 65101 LinkedIn

Meer vragen van gemeenten over verzakte huizen

Gemeenten kloppen sinds vorige maand vaker aan bij het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) voor advies bij de aanpak van verzakkingen. Het kenniscentrum krijgt nu ook tientallen meldingen van particulieren per dag.

Gemeenten kloppen sinds vorige maand vaker aan bij het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) voor advies bij de aanpak van verzakkingen. Het kenniscentrum krijgt nu ook tientallen meldingen van particulieren per dag.

Aandacht

Volgens KCAF-directeur Dick de Jong merken steeds meer gemeenten dat bewoners ook bij hen funderingsproblemen hebben. De Jong ziet een forse toename van meldingen sinds vorige maand, nadat verschillende actualiteitenprogramma’s en dagbladen, in navolging van Binnenlands Bestuur, aandacht besteedden aan het onderwerp.

 

Droogte 

‘Inmiddels zijn er meer dan 100 gemeenten waar de problemen zich voordoen. In de meeste gemeenten met houten paalfunderingen en veengrond zijn die problemen al langer bekend, maar we zien nu ook dat er meldingen binnenkomen uit Gelderland, Brabant en Limburg en de kleigronden in het rivierengebieden. We kunnen nog niet alle meldingen direct verder onderzoeken, maar in veel gevallen is grondverzakking door droogte een oorzaak.’

 

Structureel

Gemeenten kloppen ook bij het KCAF aan met vragen. ‘Vaak na klachten van burgers. Gemeenten willen dan weten: is dit een incidentele verzakking of is het structureler?  Ik denk dat het in een aantal gemeente echt om het laatste gaat.’

 

Fonds

Om burgers beter te helpen bij het bekostigen van funderingsaanpak, meestal een zeer kostbare ingreep, kunnen gemeenten zich aansluiten bij het Fonds Duurzaam Funderingsherstel. Dat fonds, beheert door Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn), heeft begin dit jaar een nieuwe opzet gekregen om het gemeenten en burgers makkelijker te maken om eraan deel te nemen. Slechts drie gemeenten hadden zich tot nog toe aangesloten, maar inmiddels zouden nieuwe gemeenten op het punt staan om ook mee te doen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Truus Stam (Verkoopster) op
Ons huis ernstig verzakt. Al 3 expers geweest van verzekering.Wisten niet wat het is. Wij hebben heel de tijd gezegd dat het door droogte komt. Wij wonen Hardinxveld Giessendam Zuid Holland. Huis niet onderheid. Ook nog 3 te grote bomen van gemeente naast huis van gemeente. Die willen ze niet weg halen. Wij zitten met hoop schade.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers