of 63372 LinkedIn

Meer verkeersdoden Zuid-Holland, minder in Noord-Brabant

Er vielen 613 verkeersdoden in Nederland in 2017, 16 minder dan in het jaar ervoor, meldt het CBS. De grootste toename was in Zuid-Holland en de grootste daling in Noord-Brabant. Het is voor het eerst in Nederland dat er meer fietsers dan automobilisten in het verkeer omgekomen zijn.

Er vielen 613 verkeersdoden in Nederland in 2017, 16 minder dan in het jaar ervoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De grootste toename was in het Zuid-Hollandse verkeer, waar het aantal doden met 27 steeg tot 97. In Noord-Brabant viel één dode meer, maar daar betekende dit met 15 doden minder de grootste daling.

Al jaren veiliger

Sinds 1996 is de trend in alle provincies dat het aantal verkeersdoden terugloopt. Wel neemt die daling de laatste jaren af. 'Er is veel gedaan om het autoverkeer veiliger te maken', zegt een woordvoerder van het CBS, 'qua verkeersregels en maatregelen die autofabrikanten nemen. Maar daarmee bereik je wel een soort plafond. Dan stabiliseert het.' Misschien is er met de aanpak van gevaarlijke N-wegen nog iets te bereiken: het kabinet maakte eerder deze week bekend dat het daarvoor extra geld uittrekt.

 

Meer fietsers dan automobilisten

Het is voor het eerst in Nederland dat er meer fietsers (206) dan automobilisten (201) in het verkeer omgekomen zijn. 'Wij zien dat er veel meer gebruik wordt gemaakt van e-bikes', zegt de CBS-woordvoerder. Bij ruim een kwart van alle dodelijk fietsongevallen betrof het een e-bike. Noord-Brabant en Gelderland hadden de hoogste aantallen fietsdoden van alle provincies, terwijl daar niet het meeste gefietst wordt.

 

65 jaar of ouder

De vergrijzing van Nederland is te merken: twee derde van alle fietsdoden was 65 jaar of ouder. Het onderzoek gaat om alle doden die vielen op de openbare weg, dus het kan ook om een eenzijdige ongeluk gaan, zoals een val. Het CBS heeft het aantal doden niet vergeleken met het aantal ongelukken.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door jhr van Avezathe en Zottegem (kritische burger) op
Als (voormalig) verkeersexpert wil ik over dit onderwerp even geen grappen maken. Het aantal verkeersdoden kan veel verder omlaag, als de politie weer actief gaat handhaven op de snelwegen, op bellen achter het stuur, op rijden door rood licht in de stad en door actieve, flexibele controles in de stad op te hard rijden, ook in de avonduren. En direct staande houden en mensen aanspreken op hun verantwoordelijkheid! Nul is onrealistisch, het leven kent risico's, maar 400 verkeersdoden is gemakkelijk haalbaar met goede wil van politiek en politietop.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers