Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Meer lokale invloed op windmolenparken'

De stichting Energy Valley wil dat meer lokale overheden en organisaties worden betrokken bij de besluitvorming over windmolenparken.

04 januari 2012

Er moet een andere aanpak komen voor het plaatsen van windmolens in Noord-Nederland. Nu kunnen initiatiefnemers projecten bij het Rijk indienen en dat leidt tot onrust onder de bevolking. Dat zei directeur Gerrit van Werven van de stichting Energy Valley woensdag.

Buiten spel
Om te zorgen voor meer regie en duidelijkheid, pleit Van Werven voor een platform waar het Rijk, provincies, gemeenten, ontwikkelaars en belangenverenigingen afspraken met elkaar maken. Windmolenparken die groter zijn dan 100 megawatt, vallen nu onder de zogeheten rijkscoördinatieregeling. Daardoor staat het lokale bestuur buiten spel en wordt de onrust gevoed, aldus Van Werven.

Hunebed 

In Drenthe en Groningen zijn tal van plannen voor grote windmolenparken waarbij de vergunningverlening volledig in handen is van het Rijk. Van Werven: ,,Dit gebeurt op grote schaal, waardoor het voor de bevolking onduidelijk is wat men te wachten staat.'' De provincie Drenthe maakt zich ook zorgen. ,,We willen niet naast elk hunebed een windmolen'', aldus de Drentse gedeputeerde Rein Munniksma.

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Roland
@Joop, wel goed lezen.

"NOG niet rendabel staat er in de kop.
gerrie
Alle energie die de windmolens de eerste 20 jaar opwekken hebben ze al aan energie gekost met al die procedures. Gewoon neerplanten die dingen. Daar moeten die zeurpieten maar aan wennen. De tijd van paard en wagen ligt al ver achter ons. Ik wil een windmolen in mijn tuin.
Henk Daalder / Windenergie mediator
Het punt is natuurlijk wel dat gemeentes en provincies al 20 jaar de kans hebben laten liggen om invloed te hebben op het landschap met windmolens.

Alleen de provincie Groningen heeft wat gedaan "zet ze allemaal maar bij de Eemshaven, dan hebben wij er geen last van"

En verder laat iedereen het over aan vrije ondernemers. Maar het landschap is een collectief goed, daarom moet de overheid wel degelijk meedenken en meebeslissen waar die windmolens komen. Dat deed de lokale overheid niet, daarom geldt de Rijkscoordinatie regeling ook voor windparken,

Helaas streeft de Rijksoverheid naar een landschap van Oostduitse woonkazerne kwaliteit.

Maar lokaleoverheden kunnen nog steeds mooie windparken ontwerpen, als concurrent van de ondernemer ontwerpen.

Bovendien kunnen ze meehelpen de eigen burgers te laten investeren in een mooi windpark.

Burgers kunnen namelijk goedkoper financieren dan de bank, en een windpark op het land is een veilige investering.

http://bit.ly/ZienswijzeDrentseMonden
Ivo
Het zou goed zijn als dan ook een maatschappelijke kosten baten analyse (MKBA) uitgevoerd wordt als onderdeel van een m.e.r. , waarbij onder meer de informatie van LePair en Udo gebruikt wordt: http://www.clepair.net/Udo-okt-nl.html



joop / econoom
Windmolenparken zijn niet rendabel. Alleen met subsidies kunnen deze projecten worden verwezenlijkt.

Zie: http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/industrie-en … Laatste bericht uit de Verenigde Staten meld dat er 14000 windmolens buiten gebruik zijn gesteld omdat het geld kost. Er is zelfs geen geld om de molens te ontmantelen. Dit moet er volgens mij toe leiden dat de vergunningverstrekkers de exploitanten dwingt om een bedrag te storten in een fonds dat voldoende is om een windmolen te ontmanten zodra deze niet meer wordt gebruikt. Die hele windmolenhandel is dus een subsidiegedrocht die z,n weerga niet kent en die door onze wijze bestuurders is doorgedrukt om een zogenaamd duurzaam energiebeleid te voeren. In werkelijkheid zadelen ze ons op met een hypotheek van miljarden schulden die we straks met z,n allen weer als een boemerang op ons af zien komen. Wakker worden.
joop / econoom
http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/industrie-en …
Advertentie