Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Meer Limburgse bomen moeten gekapt voor vliegveld

In een Zuid-Limburgs bos moeten meer bomen worden gekapt wegens een nabijgelegen militair vliegveld in Duitsland. Dit tot groot ongenoegen van de actiegroep Stop AWACS, die nieuwe acties heeft aangekondigd.

03 mei 2016

In een bos bij Schinveld in de Zuid-Limburgse gemeente Onderbanken moeten meer bomen worden gekapt wegens een nabijgelegen militair vliegveld in Duitsland. Dit tot ongenoegen van de actiegroep Stop AWACS, die nieuwe acties heeft aangekondigd. 

Awacs

De te hoge bomen staan verspreid over 6,8 hectare van het bosgebied In de Roet, dat eigendom is van het ministerie van Defensie. De bomen zijn een obstakel voor de AWACS-vliegtuigen die landen of opstijgen van de nabijgelegen NAVO-vliegbasis Geilenkirchen. Tien jaar geleden waren 6 hectare afgezaagd, wat tot protesten leidde. Daarna is er geen onderhoud meer gepleegd. De NAVO hamert echter op goed bosbeheer met het oog op de vliegveiligheid.


Omderhoudsplan

Defensie presenteerde dinsdag een onderhoudsplan voor het gebied waarvan de begroeiing laag moet blijven. Het ministerie wil niet alleen te hoge bomen kappen. Ook het 'dichtgroeien' van het bos wordt aangepakt, om te voorkomen dat zeldzame planten en dieren in de verdrukking komen.


Nieuwe acties

Vertegenwoordigers van de actiegroep Stop AWACS willen de nieuwe kap onder geen voorwaarde toestaan. ,,Als Defensie doorzet, gaan we de bossen weer bezetten'', zei Nico Trommelen van de actiegroep. ,,Kap betekent dat de radarvliegtuigen nog lager kunnen vliegen, nog meer lawaai maken en meer brandstof kunnen lozen boven Schinveld en Brunssum. De bossen zijn onze geluidsbuffer.'' Stop AWACS vindt dat eerst de vliegbasis moet worden aangepakt. ,,De landingsbaan verleggen, en stillere motoren. En daar wil de NAVO niet aan'', aldus Trommelen. (ANP)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Waar in steden derderangs raadsleden en wereldvreemde ambtenaartjes bezig zijn oude auto's te weren uit steden vanwege het fijnstof, daar is het luchtverkeer volkomen heilig !! Dat men hiermee veel kleine ondernemers en vrijwilligers ernstig dupeert die relatief weinig kilometers maken met hun oude dieselauto's, maakt deze overbetaalde dagdromers niets uit. Elke suffig lid provinciale staten krijgt natte dromen van het idee dat men een oud militair vliegveld wel kan ombouwen tot een fantastische airport voor eindeloos veel nutteloze chartervluchten naar de stranden van Erdogan.... Ze roepen als het ware : 'Vergeet het milieu, vlieg zes keer per jaar vanaf Uw luchthaven toch naar Alanya en geef uw euro's uit bij Erdogan... Denk ook een keer aan de armlastige Grieken en hun hotels die met Duitse leningen zijn gebouwd... Hoera.

Burgemeester Aboutaleb snapt het best, zijn ambtenaren en raadsleden niet. Ietwat beschroomd opende hij een kolossale kolencentrale...., maar Piet de Kaasboer wordt de toegang tot de megalomane Maasstad ontzegd !



Als het niet zo triest was, zou je je om deze klootviolen enorm kunnen lachen...
veestapel
Schattig, pacifisten. Wat stemmen die tegenwoordig, PVV?
Advertentie