of 63966 LinkedIn

Meer grip op vastgoed

Ruim vier op de vijf gemeenten heeft een visie op vastgoedmanagement, dat is bijna tien procent meer dan vorig jaar. Een goede tendens, vindt Jan Veuger, waaruit blijkt dat het onderwerp hoog op de agenda staat.

Gemeenten krijgen steeds meer grip op het beheer van hun gemeentelijke gebouwen. Een groeiend aantal gemeenten heeft een visie op vastgoedmanagement en neemt maatregelen om financiële risico’s te beperken. Althans, op papier.

Die conclusies trekt Jan Veuger, lector Maatschappelijk Vastgoed aan de Hanzehogeschool Groningen, uit zijn onderzoek Barometer Maatschappelijk Vastgoed 2016. Van alle aangeschreven gemeenten vulden 167 de vragenlijst in.

Op de agenda
Inmiddels heeft ruim vier op de vijf gemeenten een visie op vastgoedmanagement, dat is bijna tien procent meer dan vorig jaar. Een goede tendens, vindt Veuger, waaruit blijkt dat het onderwerp hoog op de agenda staat. Ook het risicomanagement verbetert, maar daar is nog wel een belangrijke stap te zetten, stelt Veuger. Kleine en middelgrote gemeenten hebben daar nog weinig beleid voor, maar ook gemeenten die dat wel hebben, moeten er nog actiever op gaan sturen. Veuger: ‘Een visie opstellen is stap 1. Vervolgens moet je aan de slag met dat beleid. We zien nog steeds vastgoeddebacles, die je met actief risicomanagement had komen voorkomen.’

Een stijgende lijn is zichtbaar bij het aantal ambtenaren dat zich bezighoudt met vastgoedmanagement. Gemiddeld zijn er 28 fte’s binnen de gemeenten toebedeeld aan werkzaamheden op dat vlak, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar. Dat cijfer past in het beeld van toenemende professionalisering, zegt Veuger.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.