Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Meer gemeenten tegen schaliegas

Uit een onderzoek van Milieudefensie blijkt dat zeker 26 gemeenten geen medewerking zullen verlenen aan het boren naar schaliegas.

21 september 2012

Steeds meer Nederlandse gemeenten zijn tegen de winning van schaliegas. Dat meldde Milieudefensie vrijdag op basis van een inventarisatie. Volgens de organisatie hebben 26 gemeenten al laten weten geen medewerking te verlenen aan eventuele boringen.

Vervuiling water
Volgen Milieudefensie kleven er flinke risico's aan deze vorm van gaswinning, waarbij gesteente door chemicaliën gebroken wordt zodat het gas vrijkomt. Zo zou de winning van schaliegas kunnen leiden tot aardbevingen en vervuiling van het grond- en drinkwater.


Campagne Milieudefensie

Milieudefensie baseerde haar inventarisatie op schriftelijke bronnen zoals collegebesluiten. Onder de 26 gemeenten zijn ook grote steden zoals Arnhem, Nijmegen, Zwolle en Lelystad. Milieudefensie voert al lange tijd campagne tegen de winning van schaliegas. Vooruitlopend op een beslissing over deze manier van gaswinning door een nieuw kabinet, roept de organisatie gemeenten en provincies op om zich op voorhand 'schaliegasvrij' te verklaren.''

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Leer nu eens van de slechte ervaringen in bijv. Amerika waar hele streken definitief vervuild grondwater hebben. Niet aan beginnen dus! Zet liever in op zonne-energie en accepteer dat gas opraakt.
Gerard Wiegerinck / adviseur wonen
Als een gemeente 'schaliegasvrij' is, waarom zou er dan iemand langs komen om schaliegas te winnen?

Een schaliegasvrijverklaring is dus weer zo'n onzinverklaring, zoals de Kernwapenvrijverklaring, Gegarandeerd Klimaatvrije Gemeente, de Geweldloze Zones (met op de achterkant van het bord: "U verlaat de geweldloze zone").

Niet aan beginnen, er verandert niets door, behalve dat er wéér een bord bij komt.
Ivo
Het is blijkbaar heel aanlokkelijk om de paniekverhalen van Milieudefensie over te nemen in plaats van je te informeren en zelf na te denken. Een begin kan op deze pagina: http://fibronot.nl/nieuwsartikel2012-274-chemica …
N. Rodenburg
Jan, hoe kun je accepteren dat het gas opraakt, als het niet zo is?



Koop je ook een elektrische auto als je ziet dat je benzinetank bijna leeg is?
N. Rodenburg
Bovendien Jan, de vervuilde gebieden in de VS dateren uit het begintijdperk van het boren naar schaliegas.

De juiste kennis ontbrak om sommige problemen het hoofd te bieden. Ook gebruikte men in het begin bepaalde stoffen die inderdaad niet erg milieuvriendelijk waren.



De tijden zijn sindsdien verandert Jan.



Nu er nieuwe boortechnieken zijn en er toevoegingen gebruikt worden die biologisch afbreekbaar zijn en niet giftig zijn is het tijd voor een mentaliteitsverandering onder de tegenstanders van het boren naar schaliegas.



Kom op Jan, stel je mening bij.



Milieubewegingen draaien het liefst een oude alarmistische plaat af die vol met barsten zit.



De huidige toevoegingen bij het fracken zijn ongevaarlijk voor het milieu, mens en dier.
N. Rodenburg
De gemeenteraad van Apeldoorn heeft op donderdag 20 september in meerderheid besloten geen bezwaar te hebben tegen het boren naar schaliegas. Slechts een paar lokale splinterpartijen waren vóór een verbod op het boren.



Er zijn dus ook nog verstandige politici die niet ja knikkend achter een meute doemdenkers aanlopen die maar blijven zeuren over brandend water en chemicaliën, zonder dat ze beseffen dat ze in de film Gasland voor de gek zijn gehouden.



Het methaan dat tijdens de filmopnames uit de kraan komt, kwam er 60 jaar geleden ook al uit, volgens een omaatje van 84 jaar bij de buren van de brandende kraan. Ze hadden haar ook geld beloofd als ze haar brandende kraan wilde laten filmen….

De schaliegas boringen vinden in die streek pas sinds vijf jaar plaats….



Methaan borrelt al eeuwen in die streek omhoog, vermengt zich ondergronds met waterbronnen die gebruikt worden voor het drinkwater in de huizen.
Advertentie