of 59761 LinkedIn

Meer geld voor waterkwaliteit Grevelingenmeer

Grevelingenmeer
Grevelingenmeer
2 reacties

Om de waterkwaliteit en het bodemleven in het Grevelingenmeer en andere wateren te verbeteren, trekt het kabinet in totaal 275 miljoen euro uit. Daarvan gaat 75 miljoen euro naar de aanleg van een doorlaat in de Brouwersdam. Door de toevoer van meer vers water moet er weer meer leven komen in de Grevelingen. Daarover is jarenlang discussie gevoerd.

Ecosysteem aangetast
Het ecosysteem van het meer tussen Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee is ernstig aangetast sinds de voormalige zeearm in de jaren zeventig volledig werd afgesloten. Aan de Noordzeekant ligt de Brouwersdam, aan de Oosterscheldekant de Grevelingendam. Door een tekort aan zuurstof leven er steeds minder vissen, planten en andere soorten.

Waterkwaliteit en natuur verbeteren
‘We hebben Nederland veiliger gemaakt tegen de gevaren van hoog water. De komende jaren gaan we samen gericht investeren om ook de waterkwaliteit en de natuur in de grote wateren weer op peil te brengen’, kondigt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aan. Ze informeert woensdag de Tweede Kamer over de plannen, samen met minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten. De twee ministers bezoeken donderdag de regio. Mogelijk komt in de dam een getijdencentrale, die stroom opwekt door de werking van eb en vloed. Dat wordt nog onderzocht.

Andere investeringen
Niet alleen de waterkwaliteit in de Grevelingen moet beter. Er komt ook extra geld voor verbetering van de waterkwaliteit en natuur rond Eems en Dollard, ten noordoosten van Groningen. Verder investeert het kabinet in het verbeteren van rioolwaterzuiveringsinstallaties. Dat is nodig om te voorkomen dat medicijnresten, microplastics en ongewenste chemicaliën in het water en de natuur terechtkomen. Later volgen nog maatregelen om de milieueffecten van de landbouw te verminderen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door eric (pensioen) op
Bij getijdenwerking via de Grevelingen zal de stroming door 't Zijpe wel eens gevaarlijk toe kunnen nemen. Dat lijkt mij niet zo veilig.
Door Henk Donkers op
Ik verbaas me er over dat de Brouwersdam wordt opengemaakt en niet de Grevelingendam bij Bruinisse.
De Brouwersdam ligt aan zee en daar moeten dus extra maatregelen komen tegen hoog water van zee zoals in 1953. De Grevelignendam ligt achter de Oosterscheldedam en is daardoor dus automatisch beveiligd. Het effect van in en uitstromend water is hetzelfde alleen komt het van de andere kant. En ook daar kan een getijdencentrale komen.