of 64231 LinkedIn

Meer gaswinning Loon op Zand

Vermilion mag in de komende acht jaar 447 miljoen kubieke meter gas winnen uit de velden Loon op Zand en Loon op Zand Zuid. Dat staat gelijk aan het gemiddeld jaarlijkse gasverbruik van bijna 300.000 Nederlandse huishoudens.
Reageer

Energieconcern Vermilion mag tot en met 2026 aardgas blijven winnen in het Brabantse Loon op Zand. Daarvoor heeft minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat toestemming gegeven, meldt het bedrijf.

447 miljoen kubieke meter
Vermilion mag in de komende acht jaar 447 miljoen kubieke meter gas winnen uit de velden Loon op Zand en Loon op Zand Zuid. Dat staat gelijk aan het gemiddeld jaarlijkse gasverbruik van bijna 300.000 Nederlandse huishoudens.

Waalwijk
Vorige week werd al bekend dat Wiebes toestemming geeft voor uitbreiding van de gaswinning bij het nabijgelegen Waalwijk. Daar verwacht Vermilion tot 2026 nog maximaal 1,6 miljard kubieke meter aardgas uit het veld te halen.

Verzet
Tegen de gaswinning is in de hele regio veel verzet geweest. Tegenstanders vinden dat die winning haaks staat op de omslag die gemaakt moet worden naar duurzame energie.

Tilburg gaat in beroep
De gemeente Tilburg heeft woensdag meteen aangekondigd in beroep te gaan bij de Raad van State. Gasveld Loon op Zand Zuid ligt grotendeels onder het noorden van de stad. ‘Tilburg wil juist op zoek gaan naar alternatieven voor fossiele brandstoffen. We zijn dan ook bijzonder teleurgesteld en gaan zeker in beroep tegen het besluit’, kondigde wethouder Oscar Dusschooten aan.

Gaskraan elders dicht
Tilburg onderzoekt de mogelijkheden om samen met buurgemeente Loon op Zand een vuist te maken. Dusschooten: ‘Het lijkt wel of wij in Brabant nu de dupe worden omdat de gaskraan elders langzaam wordt dichtgedraaid.’ Loon op Zand is ook niet blij met de beslissing. ‘Ik ben teleurgesteld dat de minister ondanks onze zienswijze toch instemt om gas te gaan boren’, aldus wethouder Gerard Bruijniks.

Stop Gaswinning
Ook actiegroep Stop Gaswinning in Loon op Zand betreurt het besluit. ‘Ondanks alle honderden handtekeningen en zienswijzen besluit de minister toch toestemming te geven aan Vermilion om ook in Loon op Zand verder te gaan met de gaswinning. Hier zijn wij dus niet mee klaar. We gaan door en zullen beroep aantekenen’, aldus de groep op Facebook.

Kleine gasvelden
Vermilion haalt aardgas uit kleine gasvelden en is actief in acht provincies. Het is na de NAM de tweede producent van aardgas op het vasteland van Nederland. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers