of 61043 LinkedIn

Meer betegeling leidt tot meer doden

Het betegelen van tuinen kan heel handig zijn, maar het leidt ook tot warmere steden. Dat leidt weer tot meer doden, becijfert de GGD. In Groningen nemen de verhardingen toe, maar de gemeente kan niet veel doen.

Tuinen volleggen met tegels; het klinkt als een makkelijke manier voor een onderhoudsvrije tuin. Toch zijn er gevaren. De GGD en de rijksuniversiteit Groningen waarschuwen voor een temperatuurstijging die in de zomer tot meer doden kan leiden.

Geen grip
De gemeente Groningen wilde weten in hoeverre de verstening in de stad toenam. ‘We zagen dat mensen hun tuin meer en meer betegelden, maar we hadden er geen grip op’, legt stadsecoloog Wout Veldstra uit in een interview met BB Magazine. Met het onderzoek wil de gemeente weten hoeveel procent er meer versteend is ten opzichte van 1998. De resultaten komen uit rond een stijging van vijf procent. Dat is minder dan men in Groningen verwacht had. De gegevens werden geleverd door het Kadaster, dat gebruikmaakte van luchtfoto’s uit 1998 en 2013. Een student van de RUG voerde het onderzoek uit en kwam tot de voorlopige conclusie dat de temperatuur door de verstening wel gestegen is. Het gaat om één of twee graden, maar dat heeft al een effect op de gezondheid.

 

Meer warmte
Meer verstening leidt tot een warmere stad, omdat stenen overdag warmte vasthouden en dit ’s nachts afgeven. Meer warmte leidt tot een hoger sterftecijfer, legt Amanda le Grand, bioloog bij de GGD Groningen uit. ‘Boven de 17,5 graden Celsius neemt het landelijk sterftecijfer toe. In binnensteden is het vaak nog warmer. Eén of twee graden kan al leiden tot meer sterfte’, vertelt ze.

 

Stimuleren
Oplossingen voor het probleem vindt Veldstra lastig te noemen. ‘We kunnen mensen niet verbieden hun tuin te betegelen’, stelt hij. Als verbieden niet kan, zal de impuls moeten komen vanuit het positieve: mensen moeten gestimuleerd worden om hun tuin groen te houden. Ook voor het riool heeft de verstening gevolgen. Door het stenen oppervlak zakt het water niet weg in de grond,maar komt het op het riool terecht. Als daar iets mis mee gaat, kijkt de burger volgens de ecoloog weer naar de gemeente.

 

Bestrijden
Gemeenten kunnen de temperatuurstijging, het zogeheten stedelijk hitte-eiland-effect, bestrijden door in te zetten op meer groen en meer verdamping in binnensteden. ‘In winkelstraten en binnensteden zijn groen en schaduw belangrijk’, zegt Peter Bosch van TNO. Bosch is betrokken bij de werkgroep ‘kennis voor klimaat’, die kijkt hoe Nederland zich het beste kan voorbereiden op de gevolgen van de klimaatverandering, waaronder dus opwarming.

 

Onderzoek
Onder meer Amersfoort, Eindhoven, Leeuwarden en Den Haag hebben al aangegeven ook een versteningsonderzoek uit te willen voeren. Op 24 april worden de resultaten van het Groningse onderzoek gepresenteerd tijdens een symposium over verstening.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Albert Tjarks (beleidsadviseur) op
Wellicht is het verstandig om niet alleen naar de burger te kijken. De gemeentelijke overheid kan ook het goede voorbeeld geven door meer ruimte te creëren voor groen in de binnenstad. En vergeet niet dat er ook een relatie ligt tussen verharding en het kunnen verwerken van regenwater.
Door BROADCASTER (gemeenteambtenaar) op
Ik vond het onbegrijpelijk als mensen een huis met een tuin nemen en vervolgens die hele tuin gaan betegelen. Woningcorporaties zouden dat moeten verbieden.
Door Anoniem (Beleidsadviseur) op
@ Jan,

Een verhardingsverbod regelen in het bestemmingsplan. Daar zijn wij in samenspraak met het Waterschap ook wel eens mee bezig geweest.

Veel haken en ogen. Daarbij moet je het willen. Weer meer regelgeving en betutteling.

Als je het perse wilt regelen is het struikelblok met name handhaving. Gemeenten hebben al veel te weinig capaciteit voor controles bij kappen van bomen, hokjes bouwen etc. Zou dit er ook nog bijkomen.

Daarbij kom je langs, ga je handhaven, men trekt wat stenen eruit, je komt weer lang, alles in orde. Week later liggen de stenen er weer in. Niet te doen.

Regels die je niet kunt handhaven moet je niet vaststellen.
Door Jan op
Hoezo kunnen we mensen niet verbieden hun tuinen te verstenen? Kwestie van wetgeving. Sterker nog, je zou volgens mij nu al in bestemmingsplannen een verbod kunnen opnemen tot het meer dan bijv. 20 procent verstenen van tuinen, eventueel met een mogelijkheid in bepaalde uitzonderingsgevallen daarvoor een omgevingsvergunning (vroeger aanlegvergunning) te verlenen.
Door Bolhuis op
Ik ben heel benieuwd hoe dit oorzaak- gevolg (meer tegels is opwarming van de stad) duidelijk gemaakt is. Lijkt me in zo'n kleinschalig en kortdurend onderzoek onmogelijk.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners