of 61043 LinkedIn

Meer betegeling leidt tot meer doden

Het betegelen van tuinen kan heel handig zijn, maar het leidt ook tot warmere steden. Dat leidt weer tot meer doden, becijfert de GGD. In Groningen nemen de verhardingen toe, maar de gemeente kan niet veel doen.

Tuinen volleggen met tegels; het klinkt als een makkelijke manier voor een onderhoudsvrije tuin. Toch zijn er gevaren. De GGD en de rijksuniversiteit Groningen waarschuwen voor een temperatuurstijging die in de zomer tot meer doden kan leiden.

Geen grip
De gemeente Groningen wilde weten in hoeverre de verstening in de stad toenam. ‘We zagen dat mensen hun tuin meer en meer betegelden, maar we hadden er geen grip op’, legt stadsecoloog Wout Veldstra uit in een interview met BB Magazine. Met het onderzoek wil de gemeente weten hoeveel procent er meer versteend is ten opzichte van 1998. De resultaten komen uit rond een stijging van vijf procent. Dat is minder dan men in Groningen verwacht had. De gegevens werden geleverd door het Kadaster, dat gebruikmaakte van luchtfoto’s uit 1998 en 2013. Een student van de RUG voerde het onderzoek uit en kwam tot de voorlopige conclusie dat de temperatuur door de verstening wel gestegen is. Het gaat om één of twee graden, maar dat heeft al een effect op de gezondheid.

 

Meer warmte
Meer verstening leidt tot een warmere stad, omdat stenen overdag warmte vasthouden en dit ’s nachts afgeven. Meer warmte leidt tot een hoger sterftecijfer, legt Amanda le Grand, bioloog bij de GGD Groningen uit. ‘Boven de 17,5 graden Celsius neemt het landelijk sterftecijfer toe. In binnensteden is het vaak nog warmer. Eén of twee graden kan al leiden tot meer sterfte’, vertelt ze.

 

Stimuleren
Oplossingen voor het probleem vindt Veldstra lastig te noemen. ‘We kunnen mensen niet verbieden hun tuin te betegelen’, stelt hij. Als verbieden niet kan, zal de impuls moeten komen vanuit het positieve: mensen moeten gestimuleerd worden om hun tuin groen te houden. Ook voor het riool heeft de verstening gevolgen. Door het stenen oppervlak zakt het water niet weg in de grond,maar komt het op het riool terecht. Als daar iets mis mee gaat, kijkt de burger volgens de ecoloog weer naar de gemeente.

 

Bestrijden
Gemeenten kunnen de temperatuurstijging, het zogeheten stedelijk hitte-eiland-effect, bestrijden door in te zetten op meer groen en meer verdamping in binnensteden. ‘In winkelstraten en binnensteden zijn groen en schaduw belangrijk’, zegt Peter Bosch van TNO. Bosch is betrokken bij de werkgroep ‘kennis voor klimaat’, die kijkt hoe Nederland zich het beste kan voorbereiden op de gevolgen van de klimaatverandering, waaronder dus opwarming.

 

Onderzoek
Onder meer Amersfoort, Eindhoven, Leeuwarden en Den Haag hebben al aangegeven ook een versteningsonderzoek uit te willen voeren. Op 24 april worden de resultaten van het Groningse onderzoek gepresenteerd tijdens een symposium over verstening.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door V6 op
NL heeft geen problemen meer, als hier aandacht aan wordt besteed. Zoals bij de meeste milieu-items in NL, waar voor elk grassprietje geld wordt uitgetrokken. Afkomstig van de automobilsten waar Van Avezath kennelijk een grote hekel heeft. De bemoei-en regelzucht voor het 'milieu' is oneindig in ons land.
Door Gerrit (adviseur) op
Toen er nog geen tegels lagen en de doorgaande wegen zandpaden waren stierven er inderdaad minder mensen. Reden Anno 2014 wonen er in Nederland ongeveer 17 miljoen mensen en toen 2 miljoen. Dus erg logisch dat er minder mensen toen kwamen te overlijden en nu meer.
Roept de vraag op of het opleidingsbudget in het WO niet veel te hoog is. Wat een onzinnig onderzoek met belastinggeld.
Door Hans (afdelingsmanager) op
Wat een non issue! Over verkeerde prioriteiten gesproken. Na Groningen gaan er dus nog 4 steden onderzoek doen; alsof het daar wezenlijk anders zal zijn. En al die warme auto's, bussen, treinen, afvalbakken, kliko's in de zomer; wat gaan we daar aan doen? Pin die overheid vast op kerntaken en niet meer dan dat!
Door Roffel op
"Meer tegels leiden tot meer doden", aldus het RUG-rapport.
Dit is echt een onderzoek à la Diederik Stapel of Roos Vonk.
In zuidelijke landen is de temperatuur nog wel een stuk hoger dan 17,5 gr.
Een wonder dat daar nog mensen leven. Miljarden nog wel !
Door Rianne op
Laat ik nou in een gemeente wonen die uit bezuinigingsoogpunt het gemeentelijk groen reduceert tot (niet geëgaliseerde) stukjes gras.
En laat in diezelfde gemeente het indicatieorgaan voor (huishoudelijke) hulp je dringend adviseren je tuin te betegelen - motivatie: minder onderhoud. Vergeet men hier hoeveel werk het is de begroeiing/onkruid tussen de tegels uit te halen? Gif spuiten is tenslotte ook niet altijd de oplossing.
Is eigen of gemeente groen gewoon fijn om te bij wonen?
Terug naar het probleem: ligt in dit geval de oplossing in een gebod of verbod aan de burger?
Door Roland (beleidsambtenaar) op
Waarom betegelen mensen hun tuinen? Om van het onderhoud af te zijn en om het oppervlak als 'buitenkamer' te gebruiken met loungesets en buitenkeukens. Als wateropnemende tegels zouden worden gebruikt die de regen kunnen afvloeien of houten dekplanken die ook nog eens minder warmte opnemen zou het al een stuk kunnen schelen.
Door Jhr. Van Avezathe en Zottegem (vrolijke, kritische burger) op
Ja, en ? De minister van Infrastructuur en Milieu laat het liefste het hele land asfalteren en vol leggen met 14 baans snelwegen. Vast en zeker zal zij de nieuwe voorzitter worden van Bouwend Nederland. Geen idee waar die M voor staat bij I&M ? Zal wel voor Money zijn.
Door hans boelens op
Geef de bewoners een vergunning om een paar plantjes van een bepaalde soort er neer te zetten ..... en het klimaat heeft er profijt van.
Door Kees Poot (beleidsmedewerker) op
Behalve meer warmte geeft verstening ook meer wateroverlast bij piekbuien die de klimaatveranderring ons brengt. Bij versteende tuinen zul je minder vlinders, vogelsoorten e.d. aantreffen. Het stadsleven staat zo steeds verder van de natuur af. Gemeentelijke groenvoorzieningen en waterpartijen kunnen een alternatief zijn voor een hittebestendige stad. Regels zullen niet helpen. Daag bewoners uit tot ander tuingebruik. Geef suggesties voor goedkope, onderhoudsvriendlijke tuininrichting. Stimuleer tot groene wijken e.d.. Het heffen van een hogere belasting voor versteende tuinen (ozb) zou een financiele prikkel kunnen zijn om niet te betegelen.
Door Jos Praat (Beleidsmedewerker) op
@ Anoniem:
verstandige woorden. Nog meer betutteling moet worden voorkomen. Trouwens, 't is toch een mooie dood: overlijden door de warmte van je eigen tuintje?

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners