of 61441 LinkedIn

Meer betegeling leidt tot meer doden

Het betegelen van tuinen kan heel handig zijn, maar het leidt ook tot warmere steden. Dat leidt weer tot meer doden, becijfert de GGD. In Groningen nemen de verhardingen toe, maar de gemeente kan niet veel doen.

Tuinen volleggen met tegels; het klinkt als een makkelijke manier voor een onderhoudsvrije tuin. Toch zijn er gevaren. De GGD en de rijksuniversiteit Groningen waarschuwen voor een temperatuurstijging die in de zomer tot meer doden kan leiden.

Geen grip
De gemeente Groningen wilde weten in hoeverre de verstening in de stad toenam. ‘We zagen dat mensen hun tuin meer en meer betegelden, maar we hadden er geen grip op’, legt stadsecoloog Wout Veldstra uit in een interview met BB Magazine. Met het onderzoek wil de gemeente weten hoeveel procent er meer versteend is ten opzichte van 1998. De resultaten komen uit rond een stijging van vijf procent. Dat is minder dan men in Groningen verwacht had. De gegevens werden geleverd door het Kadaster, dat gebruikmaakte van luchtfoto’s uit 1998 en 2013. Een student van de RUG voerde het onderzoek uit en kwam tot de voorlopige conclusie dat de temperatuur door de verstening wel gestegen is. Het gaat om één of twee graden, maar dat heeft al een effect op de gezondheid.

 

Meer warmte
Meer verstening leidt tot een warmere stad, omdat stenen overdag warmte vasthouden en dit ’s nachts afgeven. Meer warmte leidt tot een hoger sterftecijfer, legt Amanda le Grand, bioloog bij de GGD Groningen uit. ‘Boven de 17,5 graden Celsius neemt het landelijk sterftecijfer toe. In binnensteden is het vaak nog warmer. Eén of twee graden kan al leiden tot meer sterfte’, vertelt ze.

 

Stimuleren
Oplossingen voor het probleem vindt Veldstra lastig te noemen. ‘We kunnen mensen niet verbieden hun tuin te betegelen’, stelt hij. Als verbieden niet kan, zal de impuls moeten komen vanuit het positieve: mensen moeten gestimuleerd worden om hun tuin groen te houden. Ook voor het riool heeft de verstening gevolgen. Door het stenen oppervlak zakt het water niet weg in de grond,maar komt het op het riool terecht. Als daar iets mis mee gaat, kijkt de burger volgens de ecoloog weer naar de gemeente.

 

Bestrijden
Gemeenten kunnen de temperatuurstijging, het zogeheten stedelijk hitte-eiland-effect, bestrijden door in te zetten op meer groen en meer verdamping in binnensteden. ‘In winkelstraten en binnensteden zijn groen en schaduw belangrijk’, zegt Peter Bosch van TNO. Bosch is betrokken bij de werkgroep ‘kennis voor klimaat’, die kijkt hoe Nederland zich het beste kan voorbereiden op de gevolgen van de klimaatverandering, waaronder dus opwarming.

 

Onderzoek
Onder meer Amersfoort, Eindhoven, Leeuwarden en Den Haag hebben al aangegeven ook een versteningsonderzoek uit te willen voeren. Op 24 april worden de resultaten van het Groningse onderzoek gepresenteerd tijdens een symposium over verstening.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hans van der Bent (Specialist Groen en Geo Informatie) op
Hittestress is een onderkend probleem, is al meer onderzoek naar gedaan, alleen blijft het helaas daarbij.
Hitte in de stad leidt tot:
slechte nachtrust,
meer agressie
verminderde productiviteit en bij ouderen tot eerder overlijden.
Dat overlijden is dus niet het enige probleem. tel daarbij de toenemende hoosbuien op, en meer groen is de enige fatsoenlijke (en betaalbare) oplossing.
Hittestress voorkom je ook door bijvoorbeeld gevelgroen te gebruiken, daar zijn al veel mooie voorbeelden van te zien, en helaas veelal in het buitenland.
Door Madeleen Helmer op
Gemeentes en burgers kunnen samen optrekken tegen de verstening: niet allen tuintjes ontharden, maar ook parkeerplaatsen. Wedstrijdje doen?
Door Luuk (bestuusjurist) op
Zelf heb ik de pest aan versteende tuinen en inderdaad is het onder een boom veel aangenamer dan onder een parasol op een warme dag. Maar zoveel echt warme dagen hebben we hier niet en a.u.b. blijf af van de eigen verantwoordelijkheid van de burger. Ik vermoed dat roken onder de boom meer doden eist dan niet-roken onder een parasol. Laten we toch ons met de echte problemen bezig houden. Dit is een typisch broodje aap verhaal.
Door t. faber op
De gevreesde verhoging van het sterftecijfer zal zich naar mijn verwachting voornamelijke manifesteren onder de bejaarden. Goed nieuws dus voor het zittende kabinet, dat met deze vermaledijde bevolkingsgroep zo in z´n maag zit.
Door V6 op
@Jan keyword is hier zinvol. Voor die paar hoosbuien per decennium dat niet al het hemelwater direct afgevoerd kan worden, ga je op postzegelniveau tuintjes controleren. Een belediging voor echte problemen in de wereld en een inbreuk op de individuele vrijheid, en dat voor een non-issue. Het idee alleen al is bizar.
Door Willem (inwoner) op
Ik snap het geloof ik niet goed. Ja noem me maar naïef. Maar ik zit op een warme zomerse dag heel wat aangenamer op mijn grasveldje onder de kersenboom dan mijn buren in hun betegelde tuin onder de parasol. Ik heb er dus zelf ook belang bij dat mijn tuin groen is (en blijft). Bovendien kijk ik graag naar het vogelleven in mijn tuin.
Door Jan op
@V6. Minder regelgeving wil niet zeggen: dus maar geen zinvolle regelgeving erbij. Nee, zinloze regelgeving schrappen. Het is overigens geen fictief probleem, gelet op de wateroverlast. En luchtfoto's worden er toch wel gemaakt. Benut die dus ook hiervoor.
Door V6 op
@Jan, minder regelgeving en kosten zijn ook een algemeen belang. Luchtfoto's voor fictieve problemen scoren daar slecht op.
Door Jan op
@anoniem (beleidsadviseur). Natuurlijk is zo'n verbod wel te handhaven. Gewoon af en toe een luchtfoto's maken en je ziet waar je moet zijn. Het gaat overigens niet alleen om de opwarming van de stad maar ook en vooral om de wateroverlast. Het regenwater kan niet meer snel afgevoerd worden bij verstening van tuinen. Sommigen noemen zo'n verbod betutteling, anderen zien het algemeen belang. Beleidsadviseurs behoren dat laatste vooral voor ogen te hebben.
Door Boris2 op
Hahaha...dit zijn de betere berichten, nml. die je vrolijk stemmen. Goed bezig aan de RUG, de rijksuniversiteit voor gesteente-onderzoek.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners