of 59082 LinkedIn

Meer betalen voor riool

Aan het jaarlijkse onderzoek Gemeentelijke Barometer deden deze keer 185 gemeenten mee. Een klein deel, 16 procent, vindt het goed als de rioolheffing met 10 procent of meer stijgt, 30 procent van de gemeenten vindt dat deze belasting niet meer dan 10 procent omhoog mag gaan.
5 reacties

Nederlanders moeten de komende jaren meer rioolbelasting aan de gemeente betalen. Acht op de tien gemeenten verwachten dat de rioolheffing omhoog moet om in de toekomst overlast door regen als gevolg van klimaatverandering zo veel mogelijk te kunnen beperken. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek Gemeentelijke Barometer van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), dat dinsdag wordt gepresenteerd.

10 procent stijging acceptabel
Aan de barometer deden deze keer 185 gemeenten mee. Een klein deel, 16 procent, vindt het goed als de rioolheffing met 10 procent of meer stijgt, 30 procent van de gemeenten vindt dat deze belasting niet meer dan 10 procent omhoog mag gaan.

Water op straat
Het lijkt erop dat gemeenten het als onafwendbaar beschouwen dat in de toekomst vaker overlast door hemelwater ontstaat. In de barometer van 2014 gaf nog maar 18 procent daarvan aan dat hinder door hemelwater op straat een paar keer per jaar acceptabel is. Inmiddels vindt 62 procent van de deelnemers dat. Het percentage gemeenten dat maatregelen niet durft uit te stellen om hinder te voorkomen, is gedaald van 25 in 2014 naar 16 dit jaar. ‘Water op straat mag’, zegt een wethouder die meedeed aan het onderzoek. Gemeenten maken nogal een verschil tussen 'hinder' en 'schade' door hemelwater. 67 procent van de gemeenten durft het niet aan om het risico op schade groter te maken door maatregelen uit te stellen.

Opvang van regenwater
Het extra geld uit de hogere rioolheffing moeten gemeenten bijvoorbeeld steken in plannen voor gebieden waar overtollige regen tijdelijk opgevangen kan worden. Veel gemeenten willen wateroverlast vooral bestrijden in nieuwbouwgebieden en herinrichting van de openbare ruimte. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door doeterniettoe (-) op
In aavnulling op Driek:
niet alleen urine en uitwerpselen, maar ook douchewater, de vaatwasser en de wasmachine. Of welk water dan ook, dat je niet in de tuin kwijt kan of bij de buren.
Hoewel het ongetwijfeld zal komen dat je met een druk op de knop ala Star Trek je uitwerpselen omzet in energie, de komende jaren is dat er nog niet.

OT:
Er zijn genoeg gemeentes die de rioolheffing hebben verlaagd en tegelijk de OZB verhoogt omdat je dat geld aan leuke dingen mag uitgeven. Nu is er meer geld nodig voor het riool, dus gaat de heffing omhoog. Maar de OZB, gaat die dan ook weer omlaag?
Door Driek (rioolbeheerder) op
@Evert. Hemelwater afkoppelen kost geld en mensen belonen ook. Zie daar: de rioolheffing gaat omhoog!
@p: Leuke gedachte, geen riolering meer. Maar wat ga ik dan doen met de stoffen die dagelijks mijn lichaam verlaten? Riolering is oud (al eeuwen oud zelfs) maar is nog steeds enorm effectief en belangrijk. Met betrekking tot de gezondheid van mensen veel belangrijker dan een ziekenhuis bijvoorbeeld.
Door Evert op
Onzin. Tientallen jaren hebben gemeenten op veel plaatsen geen onderhoud gepleegd. Het geld in eigen boezem gestoken. Door te ontkoppelen wat bij wet vastligt kunnen problemen worden voorkomen. Wie al ontkoppelt is belonen.
Door p op
Wat ontbreekt in eht artikel is dat gemeenten sowieso meer geld moeten vragen, voor de vervangingsinvesteringen. Veel riolen lopen op hun eindje. Indertijd zijn de investeringen betaald uit de ontwikkleing van desbetreffende wijken, nu moet het uit een ander potje komen.

Overignes er valt nog een wereld te winnen als het om riool gaatmbt. innovaties. Moderne riolering is een 19e eeuwse techniek die we in deze tijd helemaal niet emer zouden aanleggen...
Door BdeB (Ondernemer) op
Dat kan er ook wel weer bij. De burger heeft toch al het idee dat zijn geld in het riool verdwijnt.