of 60220 LinkedIn

Marktpartijen dringen aan op haast met DSO

Gemeenten moeten nu aan de slag met het opstellen van eisen voor het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) als dat voor 1 januari 2021 klaar moet zijn. Dat zeggen ICT-marktpartijen in een markttoets van de VNG.

Gemeenten moeten nu aan de slag met het opstellen van eisen voor het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) als dat voor 1 januari 2021 klaar moet zijn. Dat zeggen ICT-marktpartijen in een markttoets van de VNG.

Ondersteuning

De nieuwe Omgevingswet wordt in 2021 van kracht. Het DSO moet daarvan de digitale ondersteuning worden, waarmee burgers en ambtenaren het vergunningenstelsel makkelijker kunnen raadplegen. Daarvoor hebben gemeenten wel nieuwe software nodig. De marktpartijen werden geconsulteerd over de haalbaarheid van de DSO, en gevraagd wat ervoor nodig is om die deadline te halen.

 

Werkbaar

Duidelijk werd dat de gemeenten nu echt moeten beginnen, willen ze op tijd een werkbare oplossing krijgen. Daarbij is het wel belangrijk dat de gemeenten zich in eerste instantie concentreren op haalbare doelen, maar wel zorgen voor een integrale oplossing op termijn. Gemeenten zijn daar nog amper mee bezig, constateren de marktpartijen.

 

Samenwerken

Voorwaarde is wel dat gemeenten samenwerken in de aanbesteding van het werk. Maar omdat die samenwerking nooit op tijd van de grond komt, denken de partijen dat het beter is als de VNG, eventueel met een aantal koplopers onder de gemeenten, het voortouw nemen in de implementatie van software en diensten.

 

Vragenboom

De VNG is zelf ook bezig met die prioritering. De gemeentenkoepel heeft inmiddels een lijst opgesteld van topactiviteiten, de diensten van gemeenten waar de meeste vragen over komen, zoals het aanvragen van een bouwvergunning of check op regels voor bedrijven. Die topactiviteiten zullen ook het eerst worden opgenomen in de zogenaamde vragenbomen, die ervoor moeten zorgen dat een aanvrager alleen vragen voorgeschoteld krijgt die op zijn of haar initiatief van toepassing zijn.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.