of 60831 LinkedIn

Makelaarsvereniging wil sloopfonds krimpgebieden

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) wil een sloopfonds voor krimpgebieden. Het fonds moet worden gevuld met geld dat nu via de overdrachtsbelasting naar de rijksoverheid gaat.
3 reacties
De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) wil een sloopfonds voor krimpgebieden. Het fonds moet worden gevuld met geld dat nu via de overdrachtsbelasting naar de rijksoverheid gaat.
Verloedering
Sloop in krimpgebieden is vaak nodig om leegstand en verloedering aan te pakken en een sterke prijsdaling van de overige woningvoorraad te voorkomen. Om de eigenaar niet met een grote schuld op te zadelen, is volgens NVM een sloopfonds nodig, dat gevuld wordt door partijen in krimpregio’s die belang hebben bij het waardebehoud van het vastgoed.

Particuliere eigenaren
De NVM denkt aan particuliere eigenaren, banken, corporaties en overheden. Het regionale sloopfonds kan volgens de NVM worden gevuld met de 6 procent overdrachtsbelasting die kopers betalen over de koopsom van vastgoed.  Overdrachtsbelastingen zijn immers ‘een afroming van de waarde van particuliere transacties in de regio, en verdwijnen nu in de algemene middelen van de rijksoverheid.’ De NVM wil zich niet vastleggen op een bepaald bedrag. ‘Dat is lastig uit te rekenen’, zegt woordvoerder Roeland Kimman. ‘We zijn geen wetenschappelijke instelling.’ Toenmalig minister Eberhard van der Laan (Wonen, Wijken en Integratie) heeft vorig jaar voorgesteld 31 miljoen euro vrij te maken voor de krimpgebieden Oost-Groningen, Parkstad Limburg en – in minder mate – Zeeland.

Consumentgericht
De NVM wil ten koste van alles voorkomen dat de krimpgebieden in Noord-, Zuid- en Zuidwest-Nederland een imagoprobleem krijgen. Kimman roept een uitspraak van staatssecretaris Ank Bijleveld van Binnenlandse Zaken in herinnering, die potentiële kopers opriep geen huis in een krimpregio te kopen. Kimman: ‘De basisgedachte is dat je kansen moet creëren voor krimpgebieden. Veel gemeenten bouwen nog steeds zonder de behoefte van de bewoners te kennen. Zorg dat de bouw aansluit bij de vraag. Consumentgericht bouwen komt in het algemeen neer op een huis met een tuin: de grondgebonden woning.’  Daarnaast raadt de makelaarsvereniging krimpgebieden aan de kwaliteit van de woonomgeving te benadrukken, zo schrijft ze in het rapport Krimpgebied = Kansgebied. ‘Niet iedereen wil in een stad wonen. Ruimte, rust en de nabijheid van natuur zijn voor velen hoog gewaardeerde kenmerken van de woonomgeving. (…) Daar komt bij dat de prijs-kwaliteitsverhouding van het woningaanbod in deze regio’s relatief goed is.’
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Miep op
Ik zie wel wat in dit idee, maar het idee erachter vind ik niet oke. Als je een huis koopt neem je nou eenmaal het risico van waardedaling. Mensen die dat zelf op kunnen vangen, hoeven we daarbij niet te helpen.

Anders is het voor mensen die het niet zelf kunnen opvangen. Bijvoorbeeld de ouderen, die hun hele leven al in hun eengezinswoning wonen en nu naar een seniorenwoning willen of moeten verhuizen, vanwege gezondheidsredenen. Zij kunnen niet verhuizen omdat ze de dubbele lasten domweg niet kunnen betalen van hun AOW. Het verhuizen naar een geschikte woning is echter wel urgent. Deze mensen hebben wel hulp nodig.
Door juridisch adviseur op
Waarom niet de markt zijn werk laten doen en de huizenprijzen laten corrigeren. Als de huizenbezitter eens begint met het aflossen van zijn schuld ipv ervanuit uit te gaan dat enkel stijgen en inflatie mogelijk is, kunnen mischien mijn kinderen in dit land een eigen huis kopen.
Door Carola (ambtenaar) op
En wat is er op tegen om in gebieden waar de werkende medemens geen interesse in heeft, de asielzoekende medemens te plaatsen die toch niet mag werken van de Nederlandse Staat?

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners