Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Maharishi in Vlodrop-Station (2)

Reactie op het artikel 'Allemaal zo kinderachtig', Binnenlands Bestuur 21.

30 mei 2008

Graag wil ik reageren op het interview met Paul Gelderloos, topman van de Maharishi organisatie (MERU). De eenzijdigheid waarmee de situatie rond Sankt Ludwig wordt belicht is stuitend. Al jaren doet de organisatie van Gelderloos gewoon waar ze zin in heeft. Wanneer de gemeente Roerdalen haar hier eindelijk op aanspreekt, dan is dit volgens Gelderloos 'kinderachtig'.

 

In 2001 werd rijksmonument Sankt Ludwig 'per ongeluk' vernield door de MERU. Het gevolg is dat het gebouw er al zeven jaar vervallen bij ligt. In plaats van het gebouw te renoveren kiest de organisatie er voor om 'de natuur haar werk te laten doen'. Om dit proces te versnellen worden ramen open gezet en worden weggewaaide dakpannen niet vervangen. Om de vernielingen nog enigszins te verhullen, heeft de MERU zonder enige vergunning aan te vragen, een immens scherm voor het rijksmonument geplaatst.

 

In 1909 werd begonnen met de bouw van Sankt Ludwig. Het klooster werd door Duitse paters gesticht. Als gevolg van een besluit van de Pruissische Staat om een eind te maken aan de grote invloed van de katholieke kerk op het maatschappelijk leven, vertrokken Duitse katholieken eind 19e en begin 20e eeuw massaal naar het Nederlandse en Belgische grensgebied.

 

Het kloostercomplex in Vlodrop is hier een belangrijk voorbeeld van. Veel inwoners uit de omgeving van Vlodrop en het Duitse Heinsberg zijn gehecht aan het klooster, ze hebben er gewerkt, of kenden mensen die er woonden of werkten. Sankt Ludwig is een deel van hun leven. Dit wordt nu op brute wijze vernield en 'opgeborgen' achter een scherm. Sankt Ludwig ligt in een nationaal park de Meinweg, midden in de Ecologische hoofdstructuur. Hierdoor kan de eigenaar van het kloostercomplex niet zomaar overal vlaggen plaatsen. Hetzelfde geldt voor de vele woonunits waar in het artikel over wordt gezwegen.

 

Ik vind het onbegrijpelijk dat Binnenlands Bestuur de situatie rond Sankt Ludwig zo eenzijdig belicht. De krokodillentranen van Gelderloos worden breed uitgemeten, zonder weerwoord. Voor Sankt Ludwig is er maar een oplossing en dat is restauratie. De MERU moet zich aan de regels houden, wil ze dit niet dan moet ze op zoek naar een andere locatie.

 

Thijs Coppus, Statenlid Limburg (SP)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie