Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Maastricht laat Kamerleden tekenen voor trein

Burgemeester Onno Hoes, Mastricht, ontlokte ze hun handtekening na een verkiezingsdebat.

29 augustus 2012

Zes kandidaat-Kamerleden hebben zich in Maastricht gecommitteerd aan steun voor een intercityverbinding met Luik en Aken. Burgemeester Onno Hoes ontlokte ze hun handtekening na een verkiezingsdebat over de economische ontwikkeling in de regio.

Handige lobbytruc

Maastricht herhaalde een handige lobbytruc waarmee de stad tien jaar geleden de ondertunneling van de A2 op de Haagse agenda wist te krijgen. Toen deden lijsttrekkers op camera uitspraken over de fileproblemen in Maastricht, waarmee ze na de verkiezingen werden geconfronteerd.

Regionale economie

De actie maakt deel uit van de lobby die Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen gezamenlijk voeren, legt woordvoerder Bram Loeffen van Maastricht uit. Met zes speerpunten willen de drie gemeenten hun regionale economie versterken.

Grensoverschrijdend verkeer

Een IC-verbinding naar Aken en Luik maakt daar belangrijk onderdeel van uit. ‘Nu stoppen de treinen bij de grens, dat is een belemmering voor het grensoverschrijdende verkeer van personen, goederen en studenten, terwijl de Euregio van oudsher functioneert als één economische regio’, zegt Loeffen.

Aanspreken op belofte

Burgemeester Onno Hoes leidde zaterdag het verkiezingsdebat tussen Frans Timmermans (PvdA), Thijs Coppus (SP), Teun van Dijck (PVV), Martijn van Helvert (CDA), Kees van de Molengraft (50Plus) en Arnout van Kempen (ChristenUnie). Loeffen: ‘Daarin zeiden ze alle zes dat ze de IC-verbinding belangrijk vinden voor deze regio. Na afloop stond buiten een symbolische trein, waarop ze hun handtekening konden zetten; dan blijft het niet bij mooie woorden alleen. Als zij straks in de Tweede Kamer of het kabinet zitten, zullen we hun aanspreken op deze belofte.’

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

a.a. smits
Maar bij het uitspreken van hun stem in de Kamer voor of tegen een wetsontwerp of kamerbesluit behoren ze toch te handelen "zonder last of ruggespraak"? Lijkt me een mogelijkheid voor de kamervoorzitter om dan die stem ongeldig te verklaren, want gebonden door buitenparlementaire invloed.
Andreas Dijk / directiesecretaris Congres- en Studiecentrum VNG
@Bram Het 'zonder last of ruggespraak' is al jaren geleden vervangen door 'zonder last'. En 'zonder last' betekent dat een volksvertegenwoordiger zich niet mag laten opdragen in een stemming een bepaald standpunt in te nemen. De vertegenwoordiger moet op basis van eigen inzicht en overtuiging een oordeel vellen. En dat eigen inzicht biedt voldoende ruimte om toezeggingen te doen waarvan verwacht mag worden dat die ook worden nagekomen.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Ze moeten nog gekozen worden en - hoewel men dat op dit moment feitelijk niet kan waarmaken - is het uitdelen al weer begonnen. Voor kiezers leidt dit tot grote ergernis en de politiek stelt zich hiermee zelf in een volkomen verkeerd daglicht.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Jongens, wat zitten we nu weer te zeurkonten ? Nu toont iemand als Onno Hoes zich echt een goede en actieve burgemeester en dan gaan we ook weer zitten zeuren ? Maastricht ligt strategisch in de Euregio driehoek en daar horen goede verbindingen bij met steden als Luik, Aken, Brussel of Keulen. Onno Hoes is tenminste geen polderkneuter, maar een burgemeester met visie en durf.
Boris
Zum kotsen die ego's...





Flip Zolderman
Ik woon in Groningen, dus ik weet hoe moeilijk het is om een uithoek van het land op de agenda te krijgen in Den Haag. Slim van Maastricht om het zo te spelen. Niks mis mee.
Advertentie