of 60775 LinkedIn

Maar tien gemeenten actief tegen verzakkingen

Omdat hun woning dreigt te verzakken moeten huiseigenaren van ongeveer een miljoen huizen ermee aan de slag. De droge zomer van 2018 heeft geleid tot laag grondwater, waardoor de funderingsproblemen zijn vergroot. Directeur Dick de Jong van het Kenniscentrum Aanpak  Funderingsproblematiek (KCAF) bevestigt zaterdag berichtgeving hierover door tv-programma De Monitor.
2 reacties

Huiseigenaren van ongeveer een miljoen huizen moeten aan de slag met hun woning, omdat deze dreigt te verzakken. De droge zomer van 2018 heeft geleid tot laag grondwater. De funderingsproblemen zijn daardoor vergroot. Directeur Dick de Jong van het Kenniscentrum Aanpak  Funderingsproblematiek (KCAF) bevestigt zaterdag berichtgeving hierover door tv-programma De Monitor.

10 gemeenten actief

De probleemwoningen staan in alle provincies in Nederland, verdeeld over minstens 83 verschillende gemeenten. Met name huizen van voor 1970 lopen risico: een op de vier dreigt te verzakken. Het risico van verzakking is dat een woning op een bepaald moment niet meer veilig is om in te wonen, aldus De Jong, die zegt dat slechts ongeveer tien gemeenten actief met de problematiek bezig zijn.

In gesprek met gemeente

Hij raadt eigenaren van woningen met een aangetaste fundering aan om ermee aan de slag te gaan en in gesprek te gaan met de gemeenten. In sommige gevallen kan worden gezorgd dat het grondwaterpeil weer stijgt. 'Maar het kan ook dat zo zijn dat de hele fundering moet worden vernieuwd. Dit kost 50.000 à 60.000 euro voor een doorsneewoning en 100.000 euro of meer voor een groter huis.' De kosten voor vernieuwing zijn voor rekening van de woningeigenaar. Er bestaat wel een speciaal fonds waaruit mogelijk een lening kan worden verstrekt.

Elke dag nieuwe meldingen

Het KCAF krijgt elke dag nieuwe meldingen binnen van verzakkingen. De Jong: 'Ook van mensen die panden uit moeten vluchten wegens de scheuren die zijn ontstaan.' Hij adviseert mensen die een woning van voor 1970 willen kopen, zich goed op de hoogte te stellen van de kwaliteit van de fundering. Het KCAF heeft een zogenoemde 'funderingsviewer' op zijn website, waar je op basis van de postcode kunt checken hoe de bodemgesteldheid is. De Jong vindt het wenselijk na te denken of 'maatregelen op rijksniveau' moeten worden genomen. 'Dat hoort immers ook bij goed klimaatbeleid.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hennie op
Is er ook een lijst met namen van gemeenten waar dit speelt?
Door Boris op
Woningen zakken weg, de zeespiegel stijgt, het klimaat veranderd, we moeten van het gas af...we moeten...
blijkbaar ons land verlaten. En het is idd nog geen 1 april.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners