Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Luchthaven Eelde mag na 35 jaar strijd baan verlengen

De Raad van State heeft de bezwaren tegen verlenging van de start- en landingsbaan van luchthaven Eelde van tafel geveegd. De baanverleninging kan doorgaan.

15 februari 2012

Na een politieke en juridische strijd van zo'n 35 jaar mag Groningen Airport Eelde de start- en landingsbaan verlengen van 1800 naar 2500 meter. De Raad van State heeft woensdag de laatste bezwaren tegen de verlenging afgewezen.

Geprocedeerd

De actiegroep Vereniging van Omwonenden van Vliegveld Eelde (VOLE) heeft jarenlang geprocedeerd tegen de plannen van het vliegveld. Een aantal omwonenden vreest meer geluidsoverlast.

Verre bestemming

Baanverlenging is nodig om grotere vliegtuigen te kunnen afhandelen en vluchten naar verre bestemmingen uit te voeren. Dat maakt het vliegveld aantrekkelijker voor luchtvaartmaatschappijen en passagiers, aldus Groningen Airport Eelde. Vliegtuigen konden er tot dusverre vanwege de korte baan niet volbeladen met brandstof vertrekken. Vluchten langer dan 2 uur waren daarom zonder tussenstop (in Maastricht, Rotterdam of op vliegveld Twente) niet mogelijk.


Nieuwe geluidszones

Ook zijn nieuwe geluidszones rondom het vliegveld vastgesteld en is bepaald dat de luchthaven vanaf 06.30 uur open mag zijn. Groningen Airport Eelde verwacht dat de verlengde baan er volgend jaar ligt.

Cruciaal

Staatssecretaris Joop Atsma (Milieu) reageert woensdag verheugd. ,,Geweldig nieuws want een baanverlenging is cruciaal voor de ontwikkeling van luchthaven Eelde. De luchthaven kan nu eindelijk een stap vooruit maken.'' Ook het milieu is er bij gebaat, aldus Atsma, omdat vliegtuigen vol beladen en zonder tussenstop naar de plaats van bestemming kunnen. ,,Omvliegen en tussenlandingen maken, is niet meer nodig. Dit betekent milieu- en tijdwinst.''

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gerrie
Mensen die last hebben van vliegtuigen vliegen vaak zelf het meest. Dus wat minder vliegen zal vast helpen.
Danthe
Eindelijk.......hopelijk kunnen we straks ook vanaf eelde naar het noorden vliegen.
Advertentie