Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Locatiekaart Pfas kan grondverzet helpen

Decentrale overheden proberen hun grondvervuiling met Pfas zo snel mogelijk in kaart te brengen. Een nieuwe locatiekaart van PFAS-vervuiling in Nederland die ingenieursbureau Sweco vandaag publiceert, kan helpen om snel lokale en provinciale normen op te stellen.

25 november 2019
grondverzet.jpg

Decentrale overheden proberen hun grondvervuiling met Pfas zo snel mogelijk in kaart te brengen. Een nieuwe locatiekaart van PFAS-vervuiling in Nederland die ingenieursbureau Sweco vandaag publiceert, kan helpen om snel lokale en provinciale normen op te stellen.

Stil 

Door het gebrek aan kennis van de PFAS-vervuiling van de grond, ligt het verplaatsen van afgegraven grond in Nederland vrijwel stil. De recente rijksregels voor PFAS-vervuiling schrijven voor dat overheden precies moeten weten in welke mate de grond vervuild is. Maar het gevolg is dat gronddepots nauwelijks nog grond durven aannemen van bouwlocaties die niet op PFAS zijn onderzocht.

Vlek

‘Vreemd genoeg weten we al heel veel over de vervuiling van onze ondergrond met allerlei soorten verontreinigende stoffen,’ zegt Cees Maurits, projectmanager Bodem en Ondergrond bij Sweco. ‘Maar PFAS is in Nederland een witte vlek. Maar eigenlijk verschilt de manier waarop we ermee om moeten gaan helemaal niet zoveel als met bepaalde andere verontreiniging. Het enige probleem is dat we niet weten hoeveel er gemiddeld in de grond zit. Maar waar de middelen die onder PFAS worden gerekend geproduceerd worden, weten we wel.’

Bronlocaties

Met die openbare gegevens en aanvullend onderzoek heeft Sweco in kaart gebracht waar potentiële bronlocaties van PFAS zich bevinden. Dat zijn plekken waar fabrieken staan, maar ook plekken als vliegvelden en brandweeroefenplaatsen, waar veel PFAS-houdend schuim wordt gebruikt, komen zo in beeld. Uit de kaart blijkt dat de verontreiniging weliswaar overal in Nederland voorkomt, maar zich vooral concentreert rond de locaties van zware industrie in het westen en zuiden van het land. Met de kaart kunnen gemeenten en bouwers beter inzichtelijk krijgen waar daadwerkelijk actie bij grondverzet nodig is, en waar de grond waarschijnlijk geen verhoogde concentratie PFAS bevat.

Overzichtelijk

Maurits denkt dat als de onzekerheden rond het grondverzet zijn opgelost PFAS wordt gereduceerd tot een weliswaar serieus, maar wel overzichtelijk probleem. ‘Het huidige beeld van ‘Nederland zit op slot’ wordt dan snel verleden tijd en specialisten kunnen hun tijd en energie steken in het voorkomen van verdere vervuiling en de aanpak van de ‘hotspots’.’

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Wel opvallend dat er opeens kennelijk al gegevens over PFAS zijn voor heel Nederland. Als dat inderdaad zo is had er al veel eerder door het Rijk beleid op kunnen worden gemaakt in plaats van half Nederland van de ene op de andere dag plat te leggen.
Advertentie