of 63428 LinkedIn

Lobby afschaffen statiegeld petfles ‘struikelt’

Het heffen van statiegeld op grote PET-flessen blijft. Het bedrijfsleven baalt. Weliswaar is voldaan aan vrijwel alle prestatiegaranties uit de Raamovereenkomst Verpakkingen, maar het bedrijfsleven mist er één. In supermarkten worden nog teveel PVC-houdende verpakkingen aangetroffen. En dat heeft het bedrijfsleven genekt. ‘Het was ons in 2013 ook al niet gelukt, en deze herkansing hebben we evenmin benut’, zegt Philip den Ouden, lobbyist en directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) berustend. ‘Contract is contract, we zijn gestruikeld.’

Staatssecretaris Mansveld heeft besloten het heffen van statiegeld op grote PET-flessen niet vrij te geven. Het bedrijfsleven baalt.

 

Het bedrijfsleven heeft weliswaar voldaan aan vrijwel alle prestatiegaranties uit de Raamovereenkomst Verpakkingen, maar mist er één. In supermarkten worden nog teveel PVC-houdende verpakkingen aangetroffen. En dat heeft het bedrijfsleven genekt. ‘Het was ons in 2013 ook al niet gelukt, en deze herkansing hebben we evenmin benut’, zegt Philip den Ouden, lobbyist en directeur van de Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI) berustend. ‘Contract is contract, we zijn gestruikeld.’

 

Kamerdebat

Het statiegeld op de grote plastic frisdrankflessen is het bedrijfsleven al jaren een doorn in het oog. Veel volume, hoge opslag- en transportkosten vormen de belangrijkste kritiekpunten. Volgende week vindt een Kamerdebat plaats over het explosieve dossier van de verpakkingen.

Een verrassende wending is verder dat volgend jaar proeven bij gemeenten plaatsvinden waarbij een kleine beloning wordt gegeven op het inleveren van kleine pet-flesjes en blikjes. In samenwerking met scholen, clubs, verenigingen en maatschappelijke organisaties wordt op die manier de strijd tegen zwerfafval aangebonden. Want veel van de populaire drankenverpakkingen worden nu op straat gesmeten.

 

Retourpremie

Hoeveel de retourpremie bedraagt, moet nog worden uitgewerkt. Per 1 januari gaan proeven hiertoe van start in veertig gemeenten. Meer dan 1 miljoen mensen worden benaderd. Het idee is om verschillende systemen te testen. Zo kan er bijvoorbeeld een container komen te staan bij de sportclub waar mensen op zaterdag het plastic en blik inleveren. De opbrengst is voor de club.

De gemeenten betalen de deelnemers. Het bedrijfsleven vergoedt vervolgens de gemeenten. Den Ouden benadrukt dat het gaat om een collectieve vergoeding voor maatschappelijke organisaties en sportclubs. ‘We gaan geen individuele burgers belonen.’

Het bedrijfsleven heeft er samen met gemeenten voor gezorgd dat er al veel meer dan de vereiste 90 duizend ton plastic per jaar wordt opgehaald en hergebruikt. Ook bestaat elke nieuwe grote PET-fles voor een kwart uit ingezameld oud PET. Bij de supermarkten zijn de gratis plastic tasjes verdwenen.

 

Enorm succes

De vrijwillige gescheiden inzameling van kunststof verpakkingen is tot nog toe een enorm succes. Zelfs in grote steden met een traditioneel slechte trackrecord als het gaat om gescheiden inzameling is de plasticrecycling schoorvoetend op gang gekomen. In 2014 werd 124 duizend ton kunststof verpakkingsafval gerecycled in Nederland. Samen met de 110 duizend ton bedrijfskunststofafval is dat al 46 procent van de totale hoeveelheid van de 463 duizend ton kunststofverpakkingen die vorig jaar op de Nederlandse markt werden gebracht. Een torenhoge berg, gegeven het feit dat de populaire wegwerpomhulsels bijna niks wegen. De 46 procent ligt boven het in de Raamovereenkomst vastgelegde doel van 43 procent voor 2014.

Er verschenen de laatste jaren steeds meer oranje bollen en bakken bij winkelcentra en andere buurtvoorzieningen waar het winkelende publiek zich gemakkelijk kan ontdoen van de kunststof omhulsels. Veel gemeenten zijn er zelfs toe overgegaan zakken met thuis apart gehouden plastic flesjes, shampooflacons, tasjes en vleesschaaltjes op te halen.

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nr. 13 van deze week (inlog) 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Paul Holle op
Mansveld heeft kennelijk op tijd de interviews met het Wiskundemeisje gelezen, waarin geen spaan heel bleef van de analyses van de verpakkingslobby
Door Opmerker op
Een komkommer heeft al een relatied dik vel. Daaromheen hoeft geen plastic.
Bovendien: waarom niet terug naar glas en alle plastic flessen vergeten? Die "handige verpakkingen" worden - zoals alle "handige" dingen - ons alleen maar opgedrongen en onze gemakzucht doet daaraan mee. De consument moet zichzelf weer opvoeden en ja, misschien mag mw. Mansveld zich daarin eigenlijk wel mengen
Door hoekstra op
De hoge kosten mogen dan een doorn in het oog zijn, het werkt wel want zwerfafval bestaat grotendeels uit verpakkingen waar de kosten voor m.n. frisdrankindustrie veel te laag voor zijn. En ze zijn kennelijk niet hoog genoeg om diezelfde industrie tot het vinden van een volwaardig alternatief te prikkelen. Wat de industrie het liefste doet is de kosten van afval op de gemeenschap afwentelen. Dat is gelukt bij de kleine frisdrankflesjes en blikjes en heeft ze zonder resultaat ook geprobeerd bij de grote flessen. Overigens een pluim voor van Mansveld; da's andere koe dan Joop Atsma die alleen maar ja en amen zei tegen de plasticlobby.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers