of 59250 LinkedIn

Limburgs water is te verontreinigd

De afgelopen twintig jaar is de kwaliteit van het oppervlaktewater weliswaar verbeterd. Maar de laatste tijd lijkt daar de klad in te komen. De verbetering zet niet door en de plassen en beken zijn nog te vies. Het waterschap Peel- en Maasvallei probeert te achterhalen welke bronnen bijdragen aan de verontreiniging. Dat kan een rioolzuivering zijn, kanalen en rivieren, landbouw, de eigen bewoners of instroom uit België, Frankrijk en Duitsland.
Reageer

Het water in beken en plassen in Midden- en Noord-Limburg bevat te hoge hoeveelheden verontreinigende stoffen. Water dat Limburg uitstroomt naar andere provincies is te vies. Het waterschap Peel en Maasvallei laat vrijdag weten 155.000 euro uit te trekken om te onderzoeken hoe dat kan, en waar de verontreiniging vandaan komt.

Verbetering
De afgelopen twintig jaar is de kwaliteit van het oppervlaktewater weliswaar verbeterd. Maar de laatste tijd lijkt daar de klad in te komen. De verbetering zet niet door en de plassen en beken zijn nog te vies. Het schap probeert te achterhalen welke bronnen bijdragen aan de verontreiniging. Dat kan een rioolzuivering zijn, kanalen en rivieren, landbouw, de eigen bewoners of instroom uit België, Frankrijk en Duitsland.

Maatregelen
‘Met de resultaten van dit onderzoek kunnen wij betere maatregelen afwegen en overleg voeren met andere partijen in en om Limburg’, zegt voorzitter Ger Driessen van het schap. ‘Met als uiteindelijk doel onze beken en plassen gezond te maken.’

Benedenstrooms
Het waterschap onderzoekt ook hoeveel verontreinigende stoffen benedenstrooms de rest van het land instromen vanuit Limburg. Met die gegevens kunnen andere waterschappen en Rijkswaterstaat aan de slag. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.