of 64621 LinkedIn

Limburgers nu bezorgder over risico overstromingen

Valkenburg, 15 juli 2021. Beeld: MyStockVideo / Shutterstock
Valkenburg, 15 juli 2021. Beeld: MyStockVideo / Shutterstock
Reageer

Inwoners van Midden- en Noord-Limburg maken zich meer zorgen over overstromingen dan voor de watersnood in juli dit jaar. Voor juli maakte 63 procent van de Limburgers zich geen zorgen over overstromingen, nu is dat aantal gedaald tot 37 procent. Ook waren evacuaties voor de overstromingen in juli geen groot punt van zorg voor de Limburgers, en ook dat is nu anders: voor juli maakten drie op vier Limburgers zich hierover geen zorgen, nu is dat een op twee.

Beter voorbereiden

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerd onderzoek van bureau Flycatcher in opdracht van de Veiligheidsregio Limburg-Noord. Aan de hand van dit onderzoek wil de veiligheidsregio meer inzicht krijgen in hoe inwoners van Noord- en Midden-Limburg de periode van hoogwater van 15 tot en met 18 juli, de evacuatie en de communicatie hebben ervaren. Met deze informatie wil de regio zich beter voorbereiden op toekomstige rampen en crises.

 

Minstens één overstroming

In totaal deden 2219 inwoners aan het onderzoek mee. Van hen hadden twee op drie eerder al minstens één overstroming in hun omgeving meegemaakt. Bijna negen op tien van de mensen die door hoogwater werden getroffen namen maatregelen om hun eigendommen te beschermen. Bijna twee op drie plaatste de inboedel hoger, 42 procent legde zandzakken en 17 procent bracht de inboedel naar elders. Driekwart van deze mensen kreeg hulp van buren, vrienden of familie.

 

Niet iedereen vertrok

De helft van de mensen die voor het hoogwater moesten vertrekken had niet verwacht dat ze moesten evacueren. Vier op vijf mensen waren ook niet van plan om weg te gaan, totdat ze het dringende advies kregen om te evacueren. Niet iedereen vertrok. Zo bleef een kwart toch thuis, om op het huis te letten of omdat men geen overstroming in huis verwachtte. Slechts 4 procent maakte van een noodopvang gebruik, de rest vond elders onderdak.

 

Informatie onvoldoende

De helft van de mensen is niet tevreden over het NL-Alert rond het hoogwater. Ze vinden dat de informatie onvoldoende was om risico's in te schatten. Bijna een op drie vond die informatie wel voldoen. De online persconferenties van de regio werden goed gevolgd (70 procent), maar wisselend beoordeeld. Er waren ongeveer evenveel positieve als negatieve reacties op de geboden informatie.

De veiligheidsregio kreeg een 6,7 als waardering voor de werkzaamheden. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers