Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Limburg wil 1,2 miljard euro tegen wateroverlast

Om wateroverlast in Limburg in de toekomst te voorkomen, moet er een fonds van 1,2 miljard euro komen. De provincie Limburg, Waterschap Limburg en verschillende gemeenten hebben daartoe een voorstel overhandigd aan demissionair minister Barbara Visser (Infrastructuur).

02 november 2021
Limburg-overstroming.jpg

Er moet een fonds van 1,2 miljard euro komen om wateroverlast in Limburg in de toekomst te voorkomen. Dat willen de provincie Limburg, Waterschap Limburg en verschillende gemeenten. Ze hebben een voorstel daartoe overhandigd aan demissionair minister Barbara Visser (Infrastructuur).

Ramp

'Een ramp als deze willen we nooit meer meemaken', schrijven de bestuurders in een verklaring. 'De situatie is urgent, er is geen tijd te verliezen.' Volgens hen draagt beter waterbeheer in Limburg niet alleen bij aan de veiligheid daar, maar ook verder stroomafwaarts.

 

Regenwaterbuffers

Van het geld moeten onder meer opvangbekkens en regenwaterbuffers worden aangelegd. Ook moeten gebouwen 'waterrobuust' gemaakt worden, bijvoorbeeld door stopcontacten te verhogen. Verder moet geïnvesteerd worden in het vasthouden van water in landbouwgebieden.

 

Ook regionale bijdragen

Waar het geld precies vandaan moet komen, wordt nog uitgewerkt. Het rijk zal een groot deel van de kosten dragen, maar volgens commissaris van de koning Johan Remkes moeten ook 'regionale partners' bijdragen.

 

Geen toezeggingen

Visser schreef vorige week in een brief aan de Tweede Kamer dat het ministerie van Infrastructuur al met een tekort kampt van ongeveer 2 miljard euro voor onderhoud en renovatie. Zij steunt de oproep tot meer geld dan ook. 'Iedereen is trots op onze infrastructuur, maar daar moet je ook in investeren.' Omdat het kabinet demissionair is, kan ze nu geen bedragen toezeggen. De minister denkt dat binnen een jaar helder is wat er precies moet gebeuren. Remkes, die tevens werkzaam is als informateur, zal het onderwerp niet inbrengen aan de formatietafel. 'Dan heb ik twee petten op en dat gaan we dus niet doen.'

 

Grote schade

Vorige zomer werden het zuiden en midden van Limburg getroffen door grote overstromingen. Er vielen geen dodelijke slachtoffers, maar de schade is groot. Verschillende verzekeraars, waaronder ASR, houden rekening met tegenvallers van tientallen miljoenen euro's als gevolg van de overstromingen. (ANP)

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Volgens mij liggen de knelpunten vooral in het regionale watersysteem, hiervoor hebben we in Nederland een goed functionerend bestuurslaag die zelf belastingen mag heffen. Dus om als een reflex naar Den Haag te kijken... (zonder over het hoofd te zien dat de ramp een nationale aangelegenheid is). Daarnaast ligt er ook een stukje verantwoordelijkheid bij de burger zelf.



Rood hesje / Jan Zijkgraaf
@ p: vertaal ik u woorden op deze wijze correct: Limburg(ers) moet(en) de kosten voor de maatregelen zelf uit de eigen gemeentelijke, provinciale en waterschapsbelastingen financieren?

Dat lijkt me nogal weinig solidair. En over welke ' eigen verantwoordelijkheid' heeft u het. Deze extreme hoosbuien komen niet omdat een enkele Limburger het klimaat vervuilt. Dat doet u ook!
Paul / projectleider
@Rood hesje, inderdaad zijn waterschappen geheel toegerust op deze taak. Ze hebben de kennis, mandaat bestuurlijke legitimieit en een belastinggebied.

Blijft er nog genoeg te doen over voor het Rijk, gemeentes, provincies en u en ik overigens.
Advertentie