of 63966 LinkedIn

Limburg boos om weigering rijk informatie stikstofneerslag

Het gaat om lokale bronnen van stikstofneerslag in de buurt van gevoelige natuurgebieden. Het Rijk kent de gedetailleerde informatie over die lokale bronnen, maar weigert die te delen. Volgens het rijk zou die informatie privacygevoelig zijn. Zodoende weet Limburg niet welke stikstofbronnen zoals bedrijven of verkeerswegen de grootste stikstofoverlast veroorzaken in kwetsbare natuurgebieden.
© Shutterstock
4 reacties

De provincie Limburg is boos dat het rijk weigert gedetailleerde informatie te geven over de herkomst van stikstof in natuurgebieden. De provincie vindt zo'n weigering bizar en te gek voor woorden , bevestigt een woordvoerder berichtgeving in Dagblad De Limburger woensdag.

Privacygevoelig
Het gaat om lokale bronnen van stikstofneerslag in de buurt van gevoelige natuurgebieden. Het Rijk kent de gedetailleerde informatie over die lokale bronnen, maar weigert die te delen. Volgens het Rijk zou die informatie privacygevoelig zijn. Zodoende weet Limburg niet welke stikstofbronnen zoals bedrijven of verkeerswegen de grootste stikstofoverlast veroorzaken in kwetsbare natuurgebieden.

Plan van aanpak
De provincie heeft deze gegevens nodig om nog voor het eind van dit jaar een plan van aanpak te maken voor de stikstofcrisis. De Limburgse gedeputeerde Hubert Mackus (CDA) noemt het onbegrijpelijk dat deze informatie door de ene overheid niet gedeeld wordt met de andere. Zonder de benodigde gegevens van het Rijk moet de provincie zelf veel extra rekenwerk doen. De provincie wil echter gas geven omdat de stikstofcrisis tal van economische projecten dreigt te raken.

Opkoopregeling
Limburg wil onder meer weten welke veebedrijven bij natuurgebieden liggen die in aanmerking komen voor een opkoopregeling om de stikstofuitstoot te verminderen. Het zou in Limburg mogelijk gaan om tussen de 75 en 100 bedrijven. De gedetailleerde stikstofgegevens zijn bekend bij onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door wottsjer (Watcher) op
Het is weer veel geniepiger dan gepresenteerd. Limburg kent zijn eigen cijfers, maar zou daarmee veel scherper beleid moeten maken. De Rijkscijfers zijn minder volledig (gem. en prov. velenen vergunningen en controleren die) en geven zo meer lucht.
Met rijkscijfers kan Limburg een stel 'eigen' vervuilers buiten schot kunnen houden. Vraag niet wie Limburg regeert, follow the smell!
Door ben (jurist) op
Een opkoopregeling voor boeren wegens stikstof. Wat zijn we toch de weg kwijt in Nederland. Verander die normen en voilà nepprobleem opgelost. Kijk eens naar het programma van de Partij voor de Dieren; men wil gewoon alles vol bouwen.
Door Southern Comfort op
'Opkoopregeling
Limburg wil onder meer weten welke veebedrijven bij natuurgebieden liggen die in aanmerking komen voor een opkoopregeling om de stikstofuitstoot te verminderen. Het zou in Limburg mogelijk gaan om tussen de 75 en 100 bedrijven.'

Ja ja, de Ruimte voor Ruimte regeling en het CDA (en doelgroep). En in de plaats weer huizen in de duurdere prijsklasse bouwen. Het is al gebleken dat deze regeling helemaal is ontspoort, en zowel de doelstelling als de financiele huishouding tot een debacle is verworden. Maar zo hou je natuurlijk wel je eigen partijcoryfeeën duurbetaald aan het werk.
Door Robin (influencer) op
In Limburg weet je maar nooit bij wie de door jou verstrekte informatie terecht komt en wat er voor betaald is of wat de tegenprestatie was c.q. wat er mee gebeurt. Clever thinking van het Rijk.