of 59316 LinkedIn

Lelystad Airport gaat jaar later open

De opening van Lelystad Airport wordt met een jaar uitgesteld. Tegen de uitbreiding van het vliegveld bestaat veel weerstand. Burgers vrezen veel meer geluidsoverlast. Bronnen bevestigen berichtgeving hierover van RTL Nieuws en De Telegraaf. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) maakt het besluit later in de ochtend op een persconferentie bekend.
2 reacties

De opening van Lelystad Airport wordt met een jaar uitgesteld. 'Onder maximale druk de luchthaven in 2019 openen voor vakantievluchten is niet verantwoord', aldus minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) op een persconferentie. 

Zorgvuldig  

'Ik wil het zorgvuldig doen en vind het realistisch om uit te gaan van 2020', stelt Van Nieuwenhuizen. Haagse bronnen meldden al voor de persconferentie dat Van Nieuwenhuizen tot uitstel had besloten. De luchthaven van Lelystad moet vakantieverkeer van Schiphol gaan overnemen. Lelystad zou op 1 april 2019 in uitgebreide vorm open gaan, maar dat wordt dus zeker een jaar later. Het uitstel betekent niet dat het maximumaantal vluchten op Schiphol tot 2020 omhoog gaat.

 

Veel weerstand

Tegen de uitbreiding van het vliegveld bestaat veel weerstand. Burgers vrezen geluidsoverlast door de gekozen vliegroutes. Eerder bleek al dat er fouten waren gemaakt met de geluidsberekeningen voor Lelystad Airport. 'Ik span me in om het vertrouwen terug te winnen', aldus de minister.

 

Tijdelijke aanvliegroutes aangepast
Na gesprekken met betrokkenen heeft Van Nieuwenhuizen besloten de tijdelijke aanvliegroutes voor Lelystad aan te passen, zodat toestellen minder over woonwijken zullen vliegen en de geluidsoverlast in algemene zin wordt beperkt. In 2023 wordt het Nederlandse luchtruim opnieuw ingedeeld. Tot die tijd wil Van Nieuwenhuizen maximaal 10.000 vertrekken en landingen toestaan op Lelystad. In 2020 worden er 4000 vluchten overgeheveld van Schiphol. Op de lange termijn wil de minister niet meer dan 45.000 vertrekken en landingen op Lelystad. (ANP) 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Alexander (oud-raadslid) op
En na uitstel dan ook maar afstel?
Wij kunnen toch ook via Brussel, Dusseldorf etc. vliegen?
Een beetje ongemak maar ach?
Door Spijker (n.v.t.) op
Wat is er toch aan de hand in Den Haag? Kan er dan geen enkel project volgens planning verlopen? Of moeten er eens wat verantwoordelijken gaan wieberen?