of 61869 LinkedIn

Laagste aantal bouwvergunningen in drie jaar tijd

In het tweede kwartaal zijn ruim 12.800 vergunningen voor nieuwbouwwoningen verleend, blijkt uit cijfers van het CBS. Het is het laagste aantal in drie jaar tijd en ruim 14 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2018.

In het tweede kwartaal zijn ruim 12.800 vergunningen voor nieuwbouwwoningen verleend, blijkt uit cijfers van het CBS. Het is het laagste aantal in drie jaar tijd en ruim 14 procent minder dan in het tweede kwartaal van 2018.

Slecht signaal

Het aantal vergunningen is een indicator van hoeveel woningen er gebouwd gaan worden. Het lage aantal is een slecht signaal in het kader van de woningbouwopgave: het jaarlijkse toevoegen van 75.000 woningen per jaar om de beknelde situatie van de woningmarkt op te lossen. De gemiddelde doorlooptijd na het verlenen van een vergunning is ongeveer twee jaar.

 

Afbeelding

Verbouwingen en transformaties

De som van nieuwbouwvergunningen en vergunningen voor de verbouwingen van woningen lag in het tweede kwartaal 14 procent lager dan een jaar eerder. Woningtransformaties, het omzetten van niet-woningen zoals kantoren, zijn door het CBS niet in de cijfers opgenomen.

 

Omzet

Tegelijkertijd was de omzet van de bouw in het tweede kwartaal 7,9 procent hoger dan een jaar eerder. Het lijkt sterk op het beeld van het eerste kwartaal van dit jaar: een flinke daling van het aantal vergunningen terwijl de omzet fors stijgt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Toine Goossens op
Langzaam aan komt Nederland tot stilstand. Er is altijd wel een eis die verdergaan onmogelijk maakt. De absurde eisen die er op grond van het 'no risk' denken bestaan, maken iedere vooruitgang straks onmogelijk.

Het woningenprobleem kan niet worden opgelost, netwerkstations en bekabeling voor de energietransitie komen er niet bij. Boeren en fabrieken die uit willen breiden voor eco of biologische producten kunnen geen kant meer op.

Ondertussen gaat bij enkele individuen de champagne open. Ik voorzie een toename van burgerconflicten.
Met Zwarte Piet is al ervaring opgedaan. Straks gaan mensen de straat op omdat zij niet meer kunnen wonen, niet kunnen vergroenen en de energietransitie tot stilstand komt. Bij de overheid kunnen zijn niet terecht; die kan geen kant meer op.

Ik voorzie meer gewelddadige acties van burgers wier toekomst hen wordt afgenomen.
Door Marquis de Canteclair (Civ em.) op
Kun je helaas ook niet werken aan de dringende nieuwbouw van de voedselbanken......Geen branche groeit sneller dan deze (ruim 10% per jaar) exclusief de daklozen, illegalen en andere inwoners buiten bezwaar van de gemeentelijke bevolkingsboekhouding.....

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners