Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Kustgemeenten presenteren alternatieve locaties windmolens

De Tweede Kamer ging onlangs akkoord met een kabinetsplan om drie locaties voor windmolenparken voor de kust aan te wijzen. Ze komen kilometers van de kust af te staan, maar de molens zijn zo hoog dat ze vanaf de kust te zien zijn. En daar protesteren de kustgemeenten tegen.

28 april 2015

Ze zitten niet te wachten op grote windmolenparken voor hun kust, de gemeenten Katwijk, Noordwijk, Wassenaar en Zandvoort. Die bederven het uitzicht maar ook toeristen zullen wegblijven. Bovendien stellen ze dat er een veel betere locatie is. De vier plaatsen presenteren dinsdag 28 april op het Binnenhof eigen cijfers en beeldmateriaal en een alternatief.

Protesteren
De Tweede Kamer ging onlangs akkoord met een kabinetsplan om drie locaties voor windmolenparken voor de kust aan te wijzen. Ze komen kilometers van de kust af te staan, maar de molens zijn zo hoog dat ze vanaf de kust te zien zijn. En daar protesteren de kustgemeenten tegen. Ze pleitten al meermaals voor een alternatieve locatie bij IJmuiden-Ver. Volgens een woordvoerder van de gemeenten is dat een prima plek, waar de molens vanaf het land onzichtbaar zijn.

6 procent minder

'Uit onderzoek in opdracht van het ministerie blijkt dat 6 procent van de toeristen niet meer naar de kust komt als ze al die windmolens zien. Dat lijkt weinig, maar als je het omzet naar geld, dan is het heel veel. '

Reacties: 6

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet van Noort / Bestuurder DCCM
Het beleid hobbelt hier weer achter het grote geld aan. Er zijn allang voorstellen om windenergie iets verder op zee maar toch op land te plaatsen. Als de zeespiegelstijging versneld doorzet moeten er nieuwe Deltawerken uitgevoerd worden of allemaal verhuizen naar hogere delen in Europa. In de la van deltacommissaris Wim Kuijken liggen voorstellen voor de Haakse Zeedijk. Kustveiligheid, zoetwaterproblemen en het opwekken en opslaan van schone energie worden hier in allemaal ingevuld. Windmolens kunnen veel goedkoper gebouwd en onderhouden maar deze ambtelijke top verschuilt zich achter particulieren initiatiefnemers en deelt vette subsidies uit. Dit beleid vergaderd liever met bezwaarmakers dan dat ze zelf richting geven aan deze problemen.
henk
Onderzoek wijst uit dat 82% van alle ons stroomverbruik ten gunste is van de grote internationale bedrijven. Door het plaatsen van windmolen (die wij betalen met subsidie) blijft voor hen de stroom goedkoop en blijven de winsten torenhoog. Zodanig kunnen zij meer investeren en zal de stroomvraag verder toenemen. Gevolg: nog meer windmolens. Het eind is dus volledig zoek met het zinloze pad van de windmolens. Kortom: stop met deze idiotie!
Piet van Noort / Bestuurder DCCM
Ik dacht gelezen te hebben dat Melanie er uit is en alle molens onder water gaat realiseren. De parken kunnen wat dat betreft nog veel dichter naar de kust. Werken met schone natuur hoeft helemaal niet zo duur.
P.Pluim
Moeten we weer met een kaarsje een boek lezen? De Groningers zijn tegen aardgaswinning daar, provincies zijn tegen schaliegaswinning. En nu ook al die hetze tegen windmolens. Allemaal angsten, die er ook al waten bij de komst van de eerste locomotief. Onzin. Gewoon snel plaatsen die windmolens.
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
Qua innovatief en creatief vermogen had ik altijd een hoge pet op van mijn Nederland. Helaas moet ik constateren dat dit de laatste jaren steeds meer afneemt. Waarom zijn onze dakpannen niet al gewoon zonopbrengers; zonnepanelen in de toepassing van dakpannen; verplicht! Waarom zijn onze snelwegen nog niet voorzien van warmteopnemende vangrails; kilometers lange bronnen! Waarom niet hierin ook de windvangers verwerkt die het profijt van de wind, zonder inbreuk op het aanzicht - wat overigens in gevallen qua creatie ook best heel aardig mag en kan zijn -. Waarom hele velden volzetten met zonnepanelen terwijl er toch al zo weinig groen is en wij als mens toch echt nog veel meer groen nodig hebben; zet deze vol met bomen! Benut onze toch al aanwezige infrastructuur voor energieopwekking. Waarom ook niet ipv marmer en granieten beplating aan (zeker overheids-)gebouwen, zonnebeplating. Laat gebouwen de eigen energie opwekken; het is echt mogelijk! Combineer innovatieve denkkracht met creativiteit en een toekomstblik. Het is wellicht nu een investering, op termijn echter dikke winst! Sta voor Nederland en geef aan waar we met Nederland naartoe willen; onafhankelijk, energiezuinig en milieubewust; ben zuinig met onze planeet, we hebben er maar eentje!
Henk Daalder / Windenergie mediator
Zinloze actie van de rechtse kustgemeenten. Laat ze eerst maar zelf een project starten om op hun favoriete plekken zelf windparken te bouwen.

Natuurlijk gaan de inwoners dan ook zelf investeren en subsidie krijgen
Advertentie