of 59185 LinkedIn

Kustgemeenten minst groen, noorden scoort best

De kustgemeenten scoren het slechtst in de nieuwe groenindex van Nederlandse gemeenten,  samengesteld door de Universiteit Wageningen. Gemeenten in het noorden komen er het beste vanaf. Bellingwedde is groene koploper, het Westland sluit als nummer 388 de rij.

De kustgemeenten scoren het slechtst in de nieuwe groenindex van Nederlandse gemeenten, samengesteld door de Universiteit Wageningen. Gemeenten in het noorden komen er het beste vanaf. Bellingwedde is groene koploper, het Westland sluit als nummer 388 de rij.

Luchtfoto’s

De groenindex wordt bepaald door luchtfoto’s van de bebouwde kom. Op basis van de hoeveelheid vastgelegd groen wordt de omvang van de biomassa bepaald, een maatstaf voor hoe hard planten groeien. Een waarde van nul betekent dat er niks wil groeien, bij de maximale score van één is het oppervlak volledig groen. Koploper Bellingwedde komt uit op een score van 0,60. Het Westland blijft steken op de helft (0,30).

Zilte zeewind
Opvallend is de slechte score van de (randstedelijke) kustgemeenten in het onderzoek. Boven nummer laatst Westland staan van onderaf achtereenvolgens Velsen, Beverwijk, Katwijk en Zandvoort vermeld. De zilte zeewind, die immers plantengroei bemoeilijkt, kan niet de enige oorzaak zijn. Kustgemeenten als Bergen aan Zee en Bloemendaal doen het relatief goed.

Minst groene dorp
De gemeente Westland scoort niet alleen het slechtst, ze heeft ook het dorp binnen de grenzen met de minst groene bebouwde kom: Poeldijk (index 0,26). Westlands Wethouder Bram Meijer (openbare ruimte, GemeenteBelang) heeft inmiddels aangekondigd dat er de de komende twee jaar 3,7 miljoen euro wordt uitgetrokken om de gemeente groener te maken, vooral door de plaatsing van meer bomen.

          

Grote steden
Ook de grote steden bungelen logischerwijs aan de staart van de ranglijst. Amsterdam (met een index van 0,34 op plek 384) komt maar net boven de vijf kustgemeenten uit. Ook Rotterdam (381) en Den Haag (373) doen het slecht, waarbij Utrecht (338, index 0,40) dan weer relatief gunstig afsteekt.

Leefbaarheid
Bellingwedde is trots dat ze de groenste gemeente is. ‘Onze dorpen zijn inderdaad heel bomenrijk en dat willen we zo houden ook, het maakt de leefbaarheid groter en het wonen leuker’, aldus wethouder ’t Mannetje (openbare werken & groen, VVD) tegenover Dagblad van het Noorden. ‘Daarom trekken we betrekkelijk veel geld uit voor onderhoud.’ Voorlopig zit Bellingwedde ook nog wel goed. Volgend jaar fuseert de gemeente met Vlagtwedde, nummer drie op de lijst.   

 

In het volgende nummer van Binnenlands Bestuur (BB15) staat een reportage over hoe Katwijk de verstening probeert tegen te gaan.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Wim Vreeswijk (Financieel adviseur) op
Het grote voordeel van kustgemeenten is dat deze gemeenten aan de zee liggen, dus veel frisse zeelucht krijgen, in plaats van CO2 in overbevolkte gemeenten in de Randstad.