of 59185 LinkedIn

Kritiek op koleninvesteringen pensioenfonds ambtenaren

Ambtenarenpensioenfonds ABP investeerde afgelopen jaar fors meer in de fossiele energie-industrie ten opzicht van een jaar eerder. En daarmee spreekt het pensioenfonds zichzelf tegen, omdat het juist aankondigde vol te willen inzetten op duurzaamheid. Dat concluderen Both ENDS, het Duitse Urgewald en Fossielvrij NL maandag na eigen onderzoek.
7 reacties

Ambtenarenpensioenfonds ABP investeerde afgelopen jaar fors meer in de fossiele energie-industrie ten opzicht van een jaar eerder. En daarmee spreekt het pensioenfonds zichzelf tegen, omdat het juist aankondigde vol te willen inzetten op duurzaamheid. Dat concluderen Both ENDS, het Duitse Urgewald en Fossielvrij NL maandag na eigen onderzoek.

Schil contrast

ABP’s totaal aan investeringen in kolen was volgens het rapport eind december 4,3 miljard euro, 18 procent meer dan een jaar eerder. Daarbij zou een groot aantal kolenbedrijven waarin ABP investeert plannen hebben om de capaciteit uit te breiden. ‘Dat staat in schril contrast met de intentie om in 2020 een volledig duurzaam pensioenfonds te zijn, zoals ABP vorig jaar aankondigde’, aldus Both ENDS.

Rampzalige gevolgen
De investeringen in olie- en gasbedrijven namen vorig jaar met bijna een kwart toe, tot 6,9 miljard euro. Uitschieters daarbij waren volgens het rapport investeringen in ExxonMobil en Shell. Naast de impact voor het milieu worden door de partijen ook vraagtekens gezet bij de ‘rampzalige gevolgen’ voor mensen en hun leefomgeving in de gebieden waar kolen, olie en gas worden gewonnen. Als concrete voorbeelden worden de bouw van een kolencentrale in Indonesië en investeringen in kolendelvers in Colombia genoemd.

Juiste kan op
Volgens ABP is het nodig om in bepaalde partijen zoals Shell te investeren om ze qua duurzaamheid de ‘juiste kant’ op te sturen. Ook is het nieuwe beleid dat is ingezet volgens ABP niet van de een op de andere dag direct zichtbaar. Daarmee geeft het rapport een ietwat vertekend beeld. Een woordvoerder kon niet direct reageren op de specifieke kwesties in Indonesië en Colombia die door Both ENDS, Urgewald en Fossielvrij NL werden aangekaart. In voorgaande jaren gaf ABP al aan grote moeite te hebben met het vinden van duurzame beleggingen die ook aan de rendementsdoelstellingen van het fonds voldoen. (ANP/Red.)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door ruiten (ambtenaar) op
wat mij vaak opvalt is dat veel ambtenaren wel groen denken, maar niet groen doen. Ze zijn dus wel milieubewust maar hebben geen milieubewust gedrag. Dus wel zonnepanelen op het dak , maar wel graag op vakantie naar de Dominicaanse republiek. Dat klinkt dubbel. Daarin trekt het ABP mooi gelijk in op, complimenten! Als we het allemaal zo zuiver zouden willen houden, krijgen we een rendement van 0% op de beleggingen van ABP. En dat willen we niet na al die kortingen. Geen groen gezeur meer dus.
Door Zwaantje van 't Veer (beleidsmedewerker) op
Duurzame investeringen, buiten de fossiele industrie, leveren juist een hoger rendement op. Dus ook voor het ABP en de waarde van onze pensioenen is het beter dat ABP duurzamer gaat beleggen. Wat heb ik aan een pensioen als mijn kleinkinderen geen leven meer hebben omdat we overspoeld raken of door andere milieurampen worden geteisterd.
Ik ben sinds kort ambtenaar, maar ik heb bewust mijn pensioen bij PFWZ niet overgeheveld, omdat PFWZ duurzamer investeert dan ABP.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Merkwaardig dat BB met zo'n tendentieus artikel komt in plaats van eerst eens goed bij het ABP te informeren hoe het exact zit en vervolgens met een genuanceerd verhaal te komen. Op voorhand denk ik dat er weinig deugt van vermeende extra investeringen in fossiele energie. Dat druist namelijk volledig in tegen het vorige jaar ontwikkelde ABP-beleid.
Door Gerben op
Wat volgt?

De CEO van DSM zit bij de verkeerde parochie?
Door Marquis de Canteclair (Civ em.) op
Ach Kok heeft al zoveel uit het ABP gestolen
wie zeurt er nu om beleggen in kolen?
Alleen zij die leven van het groene denken
proberen het ABPO te krenken
en dat getuigt van een klap van de molen...
Door Henk op
Het is onbehoorlijk en onbeschoft van deze zogenaamde milieu clubjes om het lef te hebben iets te vinden van mijn (ons) gespaard geld.
Voorop voor mij staat een goed rendement, desnoods met olie en kolen.
Door p op
ABP trek je er maar niet teveel van aan. Je bent er voor een goed rendement. En ja investeren in fossiel is de komende jaren ook nog gewoon nodig, tenminste als we een zelfde soort leven willen als nu.