of 63000 LinkedIn

Kramer vindt eigen stikstofdraai 'niet fraai'

De Friese gedeputeerde Johannes Kramer (FNP) betreurt de gang van zaken rond het terugtrekken van stikstofmaatregelen vorige week. Dit zei hij woensdag tijdens een spoeddebat in het provinciehuis in Leeuwarden.
4 reacties

De Friese gedeputeerde Johannes Kramer (FNP) betreurt de gang van zaken rond het terugtrekken van stikstofmaatregelen vorige week. Dit zei hij woensdag tijdens een spoeddebat in het provinciehuis in Leeuwarden.

Protest

Kramer trok afgelopen vrijdag onlangs genomen stikstofmaatregelen weer in. Dit na een protest van boeren bij het provinciehuis. De afspraken had Kramer gemaakt met de andere provincies. Het spoeddebat was aangevraagd door Forum voor Democratie, dat vindt dat er voor het nemen van de maatregelen niet was geluisterd naar de boeren.

 

Slappe knieën

"Bestuurlijk was het niet fraai", aldus Kramer. "We hadden meer de tijd moeten nemen om te zien hoe de maatregelen vallen in de gemeenschap. Je kunt zeggen dat ik slappe knieën heb, maar dat heb ik er graag voor over om de dialoog op gang te brengen. Er is een stikstofprobleem en dat moeten we samen oplossen. Van onderop, dit zijn we in Friesland gewend. Die afslag heb ik deze keer gemist."

 

Treunis

GroenLinks noemt het terugtrekken "een teken van zwak bestuur". De VVD vindt het juist moedig. Partij voor de Dieren (PvdD) diende woensdag een motie van treurnis in. Kramer heeft zich volgens fractievoorzitter Rinie van der Zanden laten intimideren door de boeren en eenzijdig de maatregelen ingetrokken. Daarmee bracht hij gedeputeerden van andere provincies in de problemen, stelde de PvdD. Kramer benadrukte dat hij zich vrijdag niet bedreigd voelde door de boeren. De PVV diende eenzelfde motie in. Beide werden verworpen.

 

Gesprek

Het debat werd bijgewoond door naar schatting vijfhonderd boeren. Een groot aantal was met een tractor naar Leeuwarden gekomen. Hierdoor liepen sommige straten vol. Commissaris van de Koning Arno Brok riep de Statenleden op om tijdens schorsingen van het debat in gesprek te gaan met de boeren. Hier gaven de fracties gehoor aan.(ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Het is natuurlijk te gek voor woorden om hals over de kop en zonder goede afstemming tussen ministeries (verkokering), temporisering en vooral goede communicatie richting bedrijfsleven/burgers maatregelen als PAS en PFAS in te voeren. Zaken die kennelijk al enige jaren op de plank liggen moeten nu in een maand of drie worden uitgewerkt en/of doorgevoerd. Dit met gevolg dat een aanzienlijk deel van de bouw en infrastructurele werken stil ligt. Dit is bestuurlijk gezien vragen om brokken!
Door Adriaan Zwaag op
Niet fraai die draai. maar wel erg verstandig. De provincies willen verder gaan met de stikstofregels dan het rijk. Dat is dom, want zo kunnen de boeren rijk en provincies tegen elkaar uitspelen. Gelukkig is een aantal provincies tot bezinning gekomen: Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland en Gelderland. Nu de rest nog, maar dat zal een kwestie van enkele dagen zijn. Zeker nu de minister gedreigd heeft de halsstarrige provincies via wettelijke maatregelen te dwingen het rijksbeleid toe te passen.
Door Alexander (oud-raadslid) op
Meneer Kramer is een echte politicus merk ik.
Door Marquis de Canteclair (Civ em.) op
Dit noemde mijn Friese grootvader een flapdr...Het beste besluit wat Kramer nemen kan, is tevens zijn laatste...,.,Niet erg Frysk noch Nasional….