Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Krachtenbundeling tegenstanders schaliegas

Het kabinet kondigde in september 2013 aan voorlopig geen besluit te nemen over proefboringen naar schaliegas, maar eerst een onderzoek te doen naar alle mogelijke locaties in het land waar proefboringen kunnen plaatsvinden. Een besluit over eventuele proefboringen wordt niet eerder genomen dan begin 2015, meldde Kamp eerder al.

28 mei 2014

Tegenstanders van schaliegas bundelen de krachten. Dat bleek woensdag nadat minister Henk Kamp (Economische Zaken) de voorlopige opzet openbaar had gemaakt van een studie naar geschikte locaties om naar schaliegas te boren.

Raadsleden
GroenLinks kondigde aan dat het haar raadsleden in het hele land gaat ondersteunen bij het op papier zetten van hun bezwaren, ,,om te voorkomen dat Kamp verder gaat op zijn heilloze weg om schaliegasboringen mogelijk te maken in Nederland’’.

Schaliegasvrij
Ook Milieudefensie gaat reageren en de organisatie hoopt dat alle belanghebbenden dat doen. Geert Ritsema kondigde aan dat Milieudefensie met 167 gemeenten en 9 provincies die zich schaliegasvrij hebben verklaard, een plan gaat maken hoe schaliegasboringen in Nederland kunnen worden tegengehouden. Ritsema verwijt Kamp dat die in de woensdag naar buiten gebrachte voorlopige aanpak nauwelijks grenzen stelt aan het boren naar schaliegas. Alleen bij internationaal beschermde natuurgebieden, drinkwaterwingebieden en stedelijke gebieden wordt boren uitgesloten.

Zienswijze
Kamp zei na afloop van de ministerraad dat mensen die dat willen de komende tijd vooral een zienswijze op de plannen moeten indienen. Volgens hem is er totaal niets nieuws aan de hand en wordt nu gekeken ,,als we al proefboringen zouden willen gaan doen waar dat dan zou kunnen en wat de risico’s zijn’’.

Besluit in 2015
Het kabinet kondigde in september 2013 aan voorlopig geen besluit te nemen over proefboringen naar schaliegas, maar eerst een onderzoek te doen naar alle mogelijke locaties in het land waar proefboringen kunnen plaatsvinden. Een besluit over eventuele proefboringen wordt niet eerder genomen dan begin 2015, meldde Kamp eerder al.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Boris
Het is goed om de plannen kritisch te blijven volgen. Maar Groenlinks, Milieudefensie en soortgelijke clubs claimen vaak de wijsheid in pacht te hebben, en werken zelf met dubbele agenda's. Lijken me niet de partijen waar je een onafhankelijk oordeel van krijgt. Zeker niet nu het land, en de zee, mede door hun toedoen wordt volgeplempt met ineffiente windmolens, die vele duizenden vogels jaarlijks het leven kost. Laat Kamp eerst maar eens onderzoeken waar we het in NL nu over hebben. Ik denk zelf dat het behoorlijk tegenvalt en niet tot economisch interessante winning kan komen.
True
Ondanks het opraken van fossiele brandstof blijven leeghoofden als Rutte roepen om nog meer groei.

Geen greintje visie. Dat mensen op zo'n partij stemmen.
Toine Goossens / Bestuurder wet- en regelgeving, ervaringsdeskundige gedrag en moraal
Groen links blijft zo een grote supporter van Poetin. De politiek dient een keuze te maken tussen strategische afhankelijkheid van fossiele energieleveranciers en de vrijheid om eigen keuzes te kunnen blijven maken.



Politieke onafhankelijkheid is het grootste goed van een democratie. Dat betekent voor het energiebeleid dat je niets uitsluit, dat je blijft investeren in gebruik van alle opties.



Het doel dient te zijn dat opschaling van de maatschappelijk minst aantrekkelijke energieopties binnen 12 maanden mogelijk is.



Dat kan niet zonder de kennis van exploitatie van schaliegas. Politieke onafhankelijkheid houdt in dat die kennis in Nederland beschikbaar is.
Meppie
Kamp blijft zich wentelen in de modder. Het onderzoek naar risico's is al lang uitgevoerd! Stop er gewoon mee. En de voorstanders: alsof schaliegas geen natuur (en vogels) kost. Inzetten op duurzame energie zou van visie betuigen maar zoals zo vaak wordt alleen naar de korte termijn gekeken.
Trees Rood
Of het nu om schaliegas of welke andere fossiele brandstof gaat, het blijft allemaal korte termijndenken. Alleen het onderzoek naar schaliegas kost al geld, geld dat beter gebruikt kan worden voor projecten die een alternatief voor fossiele brandstoffen vormen. Er is op veel plaatsen in de wereld aangetoond dat Schaliegas grote nadelige gevolgen heeft. Waarom zou je dit uit naam van de 'Vrijheid' nog eens over willen doen? Neem een voorbeeld aan Duitsland waar het veel beter gaat met de energievoorziening dan in Nederland dankzij zonnepanelen, windenergie enz.enz.
Advertentie