Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Korte bui levert andere overlast dan lange

De ene wateroverlast is de andere niet.Zijn het bij een hevige korte regenbui in de zomer de riolen die de afvoer niet aankunnen, bij landurige herfstregen lopen de sloten en vaarten over.

18 oktober 2013

De ene regenbui is de andere niet: voorkomen van overlast na langdurige herfstregen vergt een andere aanpak dan het verminderen van waterhinder na een hevige zomerbui: 'Ga dus niet in den blinde maatregelen nemen.'

Overlast
Dat stelt directeur Hugo Gastkemper van Stichting Rioned, kenniscentrum voor riolering en stedelijk waterbeheer. Hij reageert hiermee op de overlast die een dagenlange regenbui afgelopen weekeinde in het westen van het land veroorzaakte. Wegen, pleinen, kelders en weilanden stonden blank, sloten en vaarten liepen over.

Sloten vol, riool loopt over
Zit bij een hevige zomerbui het probleem meer bij de capaciteit van de riolering, ditmaal waren het de volle sloten en vaarten in het buitengebied waardoor het water op straat en in de huizen bleef staan. ‘Bij veel water ineens kan het riool het soms niet aan. Bij langdurige regenval boven een groot gebied is het de grond die verzadigt raakt. Daardoor stijgt het oppervlaktewater en stokt de afvoer van het riool.
 

Niet in den Blinde maatregelen
Rioned pleit dan ook voor grondige studie van de overlast zoals die zich deze week voordeed. Ga niet in den blinde maatregelen nemen, kijk eerst precies waar het water bleef staan, waar zitten de fuiken, waar kunnen we beter bergen, waar beter afvoeren. ‘En pak dan de problemen in gezamenlijkheid aan. Gemeenten, waterschappen en rijk kunnen alleen in goed de overlast terugdringen.’
 

Kosten te hoog
Maar zelfs dan is het een illusie dat er nooit meer overlast zal zijn. Dat zal domweg teveel kosten. Het waterschap Hollandse Delta schatte de schade in Zuid Zuid-Holland donderdag op rond de 2 miljoen euro. Maar volgens Gastkemper weegt dit echter niet op tegen de kosten die gemaakt moeten worden om alle overlast onder alle omstandigheden te voorkomen: ‘Je stemt de breedte van een weg ook niet af op de meest extreme vakantiedrukte, maar op het normaal te verwachten verkeersaanbod’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie